Ljudi

Harun Šiljak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Harun Šiljak – Zeničanin Harun Šiljak oduvijek je volio čitati. Kako kaže, čitanje je volio više od pisanja, a zahvaljujući sjajnom profesoru bosanskog jezika Esadu Safiću, ni u čitanju ni u pisanju nije bilo predaha.

“Rođen sam u Zenici, nekoliko dana prije osnivanja popularne navijačke grupe – Robijaša. Po završetku srednje škole došao sam na studij elektrotehnike u Sarajevo, gdje i danas živim i radim. Tako svi ozbiljni pisci kažu–žive i rade tu i tu. Ja samo mogu dodati: radim ono što volim”, kaže za Radiosarajevo.ba mladi Harun.

Sa 14 godina je otkrio i Jorge Luisa Borgesa, autora koji mu i dan-danas ostaje centralna ličnost police za knjige.

No, razlog zbog kojeg danas pišemo o ovom talentiranom mladiću je njegov uspjeh. Naime, Harunova zbirka priča Murder on the Einstein Express and Other Stories objavljena je u Springeru.

“Zbirka se našla u rukama urednika u Springeru u ovo doba prošle godine: nakon pročitane naslovne priče (Murder on the Einstein Express), urednik je poželio pročitati i druge priče koje sam pisao i objavljivao u časopisima, te sam, poslavši još tri priče, formirao ovu malu zbirku. Uredniku se ovaj kratki naučnofantastični-naučnopopularni ciklus dopao i rezultat saradnje je nedavno ugledao svjetlo dana”, pojašnjava Šiljak.

Prva priča iz zbirke se na papiru našla još 2008. godine, a posljednja 2015. Neke su priče nastale na engleskom, a neke na bosanskom jeziku (pa su za potrebe objavljivanja zbirke prevođene).

“Kako sam imao tu sreću da je za objavljivanje zbirke bio zainteresiran Springer, međunarodna izdavačka kuća s gotovo dvije stotine godina tradicije, engleski jezik bio je prvi izbor. Naravno, nadam se da ću naći i domaćeg izdavača zainteresiranog za izdanje na našim jezicima. Priče u zbirci nastale su inspirirane stvarnim ljudima, stvarnim naučnim činjenicama i uz dvije želje: približiti čitaocu neke složene i često protuintuitivne koncepte i ponuditi neke vlastite, maštovite vizije budućnosti protkane vještačkom inteligencijom. Teško je reći da li sam uspio u tim namjerama”, poručuje naš inspirativni sagovornik.

Knjigu možete pogledati i naručiti ovdje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno