Biznis

Grijanje iz TE rješenje problema grijanja

Termoelektrana Kakanj
Termoelektrana Kakanj
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grijanje iz bh. termoelektrana treba ponuditi svima koji žele trajno riješiti problem zagrijavanja, a interes će imati brojna mala preduzeća i obrtnici – stav je Općine Kakanj.

Ukoliko bi se uradio precizan globalni projekt distribucije tople vode iz kakanjske Termoelektrane za šire područje centralnog dijela Bosne i zatim uvezao s programima sistema utopljavanja objekata, u narednih nekoliko godina, smatraju u ovoj općini, veliki broj malih bh. kompanija u domenu gradnje i zanatskih radova imao bi osigurane poslovne aktivnosti.

S druge strane, kako se dodaje, gotova sva domaćinstva i poslovni subjekti bi, osim zagrijavanja prostora u zimskom periodu, tokom cijele godine mogli imati i koristiti “sanitarnu toplu vodu” za sve svoje potrebe.

Iz Općine Kakanj navode da građani Kaknja, koji griju stanove sistemom daljinskog grijanja toplom vodom iz Termoelektrane Kakanj, plaćaju grijanje samo 1,98 KM s PDV-om po metru kvadratnom “i vjerovatno je ovo najniža cijena daljinskog grijanja u Bosni i Hercegovini”.

“Osim cijene grijanja za stambene prostore, u Kaknju je u značajnoj mjeri jeftinije grijanje i za pravne osobe. Povlaštenu cijenu grijanja imaju Javna ustanova “Dom zdravlja Kakanj” i radnje malih privrednika, koji svoje poslovne aktivnosti obavljaju kao samostalne zanatske, trgovačke, uslužne radnje ili zadruge. Ovo “povlašteno grijanje” u Kaknju se plaća samo 2,5 KM po kvadratu uvećano za PDV”, ističu iz Općine Kakanj.

Pojašnjavaju također da poslovni prostori velikih privrednih i drugih subjekata, društva s neograničenom odgovornošću, komanditna društva, d.o.o., d.d., javne ustanove, javna preduzeća, organi uprave, privatne zdravstvene ustanove i slične firme, griju se po sezonskoj cijeni od četiri KM, plus PDV po metru kvadratnom. Sve navedene cijene odnose se na plaćanje usluge grijanja samo tokom šest mjeseci u sezoni grijanja, ali isto tako se može postići dogovor o plaćanju godišnje cijene grijanja tokom svih 12 mjeseci, što već godinama koriste kakanjski penzioneri.

Daljinsko grijanje u Kaknju se vrši putem gradske distributivne mreže s toplom vodom iz proizvodnih sistema “Termoelektrane Kakanj”.

“O ovom načinu zagrijavanja, koji ne zavisi od gasa i drugih energenata, sve konkretnije se govori kao rješenju problema grijanja stambenih i poslovnih površina u Sarajevu, Zenici i drugim gradovima od Kaknja do glavnog grada BiH, zatim dolinom rijeke Bosne, a s dobro urađenim i cjelovitim projektnim rješenjem mogli bi se grijati i neki dijelovi Srednjobosanskog kantona”, poručuju iz Općine Kakanj.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno