Biznis

Granski kolektivni ugovor za metalce FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Granski kolektivni ugovor za metalce FBiH – Granski kolektivni ugovor za metalsku industriju za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi biti parafiran u subotu, a potpisan početkom sljedeće sedmice, smatraju u Sindikatu metalaca FBiH.

Pregovarački tim na prvom sastanku uspio je dogovoriti gotovo sve tačke iz prijedloga, ostale su četiri za koje, navode iz Sindikata, postoji volja svih strana da budu usaglašene.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez Feni je kazao da je zadovoljan postignutim te da će granski kolektivni ugovor biti od koristi za više od 20.000 radnika iz ovog, najbrojnijeg sektora.

– Na prijedlogu radimo od oktobra, sve smo detaljno analizirali i uradili kako je najbolje za radnike. Sigurno smo zbog toga naišli na razumijevanje svih učesnika u pregovoru, na gotovo svim tačkama – istakao je Melez.

U pregovorima učestvuju Sindikat metalaca,  Grupacija metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, a na prvom sastanku različita su viđenja bila o pitanju, između ostalog, minulog rada, uvećanja osnovne plaće po osnovu noćnog rada, prekovremenog rada, rada za praznike i na dan sedmičnog odmora.

– U međuvremenu smo radili na detaljima, optimist sam da ćemo u subotu poredati stvari i izaći s konačnim rješenjem – naglasio je Melez.

Podsjetio je da u FBiH ne postoji zakon o minimalnoj plaći te da su sva materijalna prava radnika regulirana kolektivnim ugovorima.

Pregovarački tim prvi put se sastao 19. jula kada su dogovorili 81 od 85 članova prijedloga.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno