Info

Građani sve češće idu na liječenje izvan BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani sve češće idu na liječenje izvan BiH – Na teret sredstava Federalnog zavoda upućuju se pacijenti koji se ne mogu liječiti u FBiH, a za koje u zdravstvenim ustanovama izvan naše zemlje postoji mogućnost uspješnog liječenja.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZO) FBiH u prošloj godini izdvojio je više od devet miliona KM za liječenje pacijenata sa područja Federacije u inostranstvu. Prema Izvještaju o izvršenju finansijskog plana Zavoda, u protekloj godini najviše novca izdvojeno je za liječenje pacijenata u oblastima dječije kardiohirurgije (2.574.634 KM) i dječije onkologije (1.717.198 KM).

Pravilnik o liječenju

Osim spomenutih oblasti, u strukturi ukupnih troškova liječenja najveće učešće imaju troškovi transplantacija organa, koji iznose 12 posto, odnosno 1.075.844 KM od ukupnog budžeta Zavoda planiranog za liječenje pacijenata u inostranstvu, te elektrofiziološka ispitivanja srca za koja je izdvojeno 11 posto budžeta, to jest 989.949 KM. Za liječenje u inostranstvu pacijenata oboljelih od rijetkih bolesti Zavod je izdvojio više od 630.000 KM.

Prema Pravilniku o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inostranstvo, na teret sredstava Federalnog zavoda upućuju se pacijenti koji se ne mogu liječiti u FBiH, a za koje u zdravstvenim ustanovama izvan naše zemlje postoji mogućnost uspješnog liječenja.

Direktorica ZZOFBiH Novka Agić za Faktor kaže da se broj zahtjeva za liječenjem pacijenata u inostranstvu povećava iz godine u godinu.

– Do unazad mjesec uglavnom smo uspijevali pozitivno odgovoriti na sve zahtjeve koje smo dobili. Međutim, ove godine je naglo porastao broj zahtjeva i ako se taj trend nastavi u narednom periodu, morat ćemo pristupiti izradi listi čekanja i utvrđivanju posebnih prioriteta. Već sada imamo dosta visoke obaveze koje prevazilaze planirani budžet. Radi se o izuzetno skupim uslugama od kojih pojedine koštaju i po nekoliko stotina hiljada maraka, avansi su jako visoki, imamo slučajeve djece čije je kompletno liječenje koštalo pojedinačno i više od milion maraka – kaže Agić.

Pozitivni pomaci

Direktorica Agić ističe da bi se neki od zahvata koji su obuhvaćeni Pravilnikom o liječenju pacijenata u inostranstvu mogli uskoro početi obavljati u većem obimu i na kliničkim centrima u FBiH.

– Jedan od prioriteta je povećati broj transplantacija. Darivanje organa je veliki problem i moramo intenzivno raditi na tome da se poveća svijest građana u tom smislu. Također, već su učinjeni pozitivni pomaci u liječenju djece sa komplikovanim urođenim srčanim manama u Kliničkom centru Sarajevo i u narednom periodu očekujemo da će se ta oblast nastaviti razvijati, te da ćemo imati manji broj zahtjeva za odlazak djece u inostranstvo – kaže ona.

Kako do tretmana

Pacijenti iz FBiH se na liječenje u inostranstvo upućuju u zdravstvene ustanove sa kojima ZZOFBiH ima zaključene ugovore. Da bi pacijent mogao ostvariti pravo na liječenje u inostranstvu, potrebno je da najprije dobije preporuku liječničkog konzilija klinike na kojoj je bio hospitaliziran, sa zaključkom da su iscrpljene sve mogućnosti njegovog daljnjeg liječenja u FBiH. Upućivanje na liječenje u inostranstvo potom odobrava petočlana stručna komisija koju imenuje Federalno ministarstvo zdravstva.

Transplantacije organa

BiH i dalje je na začelju u regiji po broju obavljenih transplantacija organa. Ovakvi zahvati za sada se rade jedino u kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli, pa iako je u 2015. urađeno deset transplantacija više u odnosu na prethodnu godinu, a taj prosjek je i dalje minimalan.

Na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu prošle godine urađeno je deset transplantacija bubrega, 12 autolognih transplantacija matičnih ćelija i tri transplantacije rožnice. UKC Tuzla imao je znatno veći broj transplantacija, odnosno 29 transplantacija bubrega, četiri transplantacije jetre sa kadavera, tri alogene transplantacije koštane srži, 22 autologne transplantacije matičnih ćelija, te deset transplantacija rožnice. Ukupni rashodi Federalnog zavoda za transplantologiju u prošloj godini iznosili su 4.803.573 KM.

Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno