Zenica

Godišnjica Trećeg korpusa ARBiH

Dan Trećeg korpusa
Dan Trećeg korpusa
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Godišnjica Trećeg korpusa ARBiH – U utorak će u Zenici prigodnim sadržajima biti obilježena 23. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH i zeničke 314. motorizovane brigade.

Tehnički organizatori su Savez ratnih vojnih invalida Zeničko- dobojskog kantona i Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno- oslobodilačkog rata 1992- 1995. godine, a finansijski pokrovitelj je Kantonalna vlada, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja.

Formiran 01. decembra 1992. godne u Zenici, Treći korpus Armije Republike BiH do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazunma odigrao ogromnu ulogu u odbrani onoga što danas imamo. -Zbog geopolitičkog i geostrategijskog aspekta za nas je to vrlo važan datum, važan kako za BiH tako i za građane Srednje bosanskog i Zeničko- dobojskog kantona, jer je na tom području ta snaga branila oko milion stanovnika, među kojima je bilo i oko 200 hiljada protjeranih Krajišnika. Očuvali smo svoju teritoriju i narod u vrlo teškim okolnostima i uslovima, vodeći jedno vrijeme borbe protiv dva neprijatelja- HVO-a i Vojske Republike Srpske, istakao je tokom press konferencije u Ministarstvu za boračka pitanja Haso Ribo, kadar Komande nekadašnjeg Trećeg korpusa, danas brigadir u penziji .

Za to jer plaćena i visoka cijena. Zato je važno sjećati se dostojanstveno obilježavati, jer borci su tada išli srcem. 6.343-je njih je poginulo, više od 8 hiljada je invalida, a 277 ih je odlikovano najvišim ratnim priznanjjem, značkom Zlatni ljljan, jednom je dodjeljena medalja za hrabrost, četiri sa posebnim ordenom, a iz redova policije još je 41 s odlikovanjem Zlatna policijska značka.

Dvije brigade su dobile kolektivno proznanje Zlatni ljiljan, 303. i 317-ta, i to se mora cijenti i poštovati, bar kao što je to bilo u ratu, ju saradnji sa civilnim valstima, ukazao je Ribo.Dio Trećeg armijskog korpusa, uz ostalih pet brigada, Odred manevar i dva manevarska bataljona, bila je i zenička 314. slavna brigada, formirana kada i Korpus. 161 njen pripadnik je poginuo u borbama, oko 700 je ranjeno, a 16 ih je odlikovano značkom Zlatni ljiljan.

-Zbog njih moramo i 23 godine poslije razvijati kulturu sjećanja na ono što je odbranilo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, pogotovo što nemamo zakonskih mogućnosti da to radimo sa školarcima i studentima, ističe Faruk Kadrić, u ime Gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz perioda 92-95.Vremena se mijenjaju, pa danas moramo tražiti nove modalitete, pa i kroz izdavanje publikacija iz tog perioda, kulturnim sadržajima, ističe Kadrić. Za utorak su najavljeni posebni programi na Kamenom spavaču i u Gradskoj sali. Osim toga već su upriličene i posjete porodicama i mezarima rahmetli generala Mehmeda Alagića i Rasima Delića, te prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, a na području Zeničkog i Sarajevskog muftiluka učiće se i tevhid za poginule borce.

(S.G. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno