Zločini

Godišnje 24 milijarde eura za drogu u EU

Godišnje 24 milijarde eura za drogu u EU
Godišnje 24 milijarde eura za drogu u EU
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Godišnje 24 milijarde eura za drogu u EU- Ilegalna proizvodnja i trgovina drogom ostaje jedno od najvećih i najinovativnijih kriminalnih tržišta u Evropi.

Najprofitabilnija aktivnost organiziranog kriminala je trgovina drogom na koju građani Evropske unije troše najmanje 24 milijarde eura godišnje, pokazuje izvještaj koji su u utorak objavili evropska policijska agencija Europol i Evropski centar za nadzor droga i ovisnosti.

U izvještaju, na nešto manje od 200 stranica, daje se cjelovita analiza ilegalnog tržišta droge u EU, od proizvodnje do trgovine, distribucije i potrošnje, zatim troškovi koje ta aktivnost proizvodi na poslovni sektor, vladine institucije, porodice, pojedince i okolinu.

“Ilegalna proizvodnja i trgovina drogom ostaje jedno od najvećih i najinovativnijih kriminalnih tržišta u Evropi. Budući da postaje sve složenijim i sve isprepletenijim s drugim oblicima kriminala, čak i s terorizmom, to postaje glavna prijetnja unutrašnjoj sigurnosti EU-a”, ističe direktor Europola Rob Wainwright, dodajući kako je u rješavanju tog problema nužna saradnja između zemalja članica.

Kanabis, heroin, kokain

Tri glavna zaključka opširnog izvještaja su:

– Jačanje veza između trgovine drogom i drugih oblika kriminala;

– Brze promjene na tržišta droga slijedom globalizacije i napretka tehnologije – kriminalne grupe brzo prihvataju mogućnosti koje pruža lakši pristup informacijama, internet i porast međunarodne trgovine;

– Geografska koncentracija kriminalnih grupa specijaliziranih za droge unutar EU-a i drugdje – uz već postojeća područja, sada se pojavljuju i nova, poput trgovine heroinom preko južnog Kavkaza.

U izvještaju se kaže kako Strategija EU-a za droge za period 2013-2020 i Akcijski plan (2013-2016) pružaju okvir za rješavanje problema ilegalnih droga u EU, u kombinaciji s nacionalnim strategijama zemalja članica.

Krajnji cilj je znatno smanjenje dostupnosti ilegalnih droga kroz prekidanje trgovine, razbijanje kriminalnih grupa, efikasnije korištenje pravosudnog sistema, bolju saradnju obavještajnih službi i stavljanje većeg naglaska na prekogranični organizirani kriminal povezan s drogom.

Kanabis je najrasprostranjenija droga u Evropi, procjenjuje se da na njega otpada 38 posto maloprodajnog tržišta droga, što donosi više od 9,3 milijarde eura godišnje.

Približno dvadeset i dva miliona odraslih Evropljana koristilo je kanabis prošle godine i skoro jedan posto odraslih u Uniji ga konzumira svaki dan.

Većina kanabisa na tržištu proizvede se u Evropi, a raste uvoz iz Maroka.

Balkanska ruta za opijum

Na drugom mjestu je heroin, koji donosi skoro 6,8 milijardi eura godišnje.

Ovaj narkotik je uzrok smrti velikog broja ovisnika.

Opijum se uglavnom proizvodi u Afganistanu, a balkanska ruta je i dalje glavni koridor za ulazak heroina u EU, iako se pojavljuju nove rute iz Afrike, južnog Kavkaza, Sirije i Iraka.

Kokain je na trećem mjestu, a maloprodajno tržište donosi 5,7 milijardi eura.

Kolumbijske i italijanske kriminalne grupe su glavni opskrbljivači u Evropi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno