Kultura

Foto: U Vranduku 5. likovna kolonija Stara Bosna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: U Vranduku  5. likovna kolonija Stara Bosna – U prelijepom ambijentu Bosanske kuće sa okolinom, te drevne tvrđave u Vranduku, održava se 5. likovna kolonija “Stara Bosna”.

Organizator je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica, koja svake godine organizuje ovu koloniju, a u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana. BZK “Preporod” i u saradnji sa Preporodima iz drugih gradova.

-Inače, Povelju Kulina bana u BiH obilježava Forum građana Zenice, Preporod iz Zenice i Kalesije-, kaže nam Amna Sofić, predsjednica BZK Preporod Zenica.

Ove godine učestvuje 12 umjetnika, slikara amatera i akademskih slikara iz Zenice, Travnika, Žepča, Visokog, Konjica i Vareša. Jedna od učesnica ovogodišnje kolonije je i predsjednica Preporoda iz Vareša. Ova manifestacija će trajati od petka 26.8. do nedjelje 28.8.2016. godine. Partneri u ovom projektu su Muzej grada Zenica i Forum građana Zenica.

Likovnoj koloniji prisustvuju i gosti iz Preporoda Dubrovnik, čiji su Zeničani bili gosti u maju mjesecu i koji su im omogućili posjetu Državnom arhivu u Dubrovniku. Tom prilikom su imali priliku vidjeti Povelju Kulina bana. Na koloniji je danas bio i umjetnik Muhamed Begić, predsjednik i osnivač Asocijacije za promociju kulture DE_ART iz Zenice, koji su prije 15-ak dana na ovim prostorima održavali 11.Internacionalnu koloniju.

-Cilj ove kolonije je da se slikarskim djelima sa historijskim motivima pobudi interes za podučavanje hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine, te da se na taj način razvijaju patriotski osjećaji kod mladih.

S obzirom na poznatu maksimu “slika govori više od riječi”, ovim projektom se želi postići da i slikari “pišu” na svoj način historiju”, navode iz BZK “Preporod”.

Danas, drugog dana ove manifestacije Likovnu koloniju je posjetilo 50-ak mališana iz vrtića i njihovih roditelja iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, zajedno sa direktoricom Jasminom Gasal, koji su posjetili tvrđavu Vranduk, družili se s umjetnicima i zajedno s umjetnicima crtali.

Direktorica Ustanove Jasmina Gasal ističe:

”U ime roditelja, djece i zaposlenika zahvaljujemo se BZK ”Preporod”, a posebno predsjednici Amni Softić na pozivu na koji smo se rado odazvali. Posebno se zahvaljujemo na izuzetno bogatom, toplom i prijatnom dočeku od strane organizatora. Svi smo uživali u osvježenju, domaćim kolačima, šenji, čistom vazduhu, ljepoti prirode, umjetnicima koji su slikali, posjeti kuliu Vranduku. Danas smo svi mnogo naučili o tradiciji Bosne i Hercegovine koja je u Vranduku ostala netaknuta i sačuvana. Djeca su posebno uživala u slikanju i obilasku Kule, a naš zadatak je da kod najmlađih pobudimo i njegujemo interes za ljepote naše domovine i njenu tradiciju kako bismo je sačuvali od zaborava. Posebno smo ponosni na činjenicu da je današnji izlet bio nezaboravno druženje djece, njihovih roditelja i zaposlenika Ustanove, jedne velike porodice, najvažnijih partnera u odgojno-obrazovnom radu sa djecom.”

-Radovi sa ove kolonije biće izloženi u ponedjeljak 29.8.2016.godine u 11 sati kod stadiona Bilino polje, u malom parku, a povodom obilježavanja 827.godišnjice od potpisavanja Povelje Kulina bana-, rekla nam je Amna Sofić, predsjednica BZK Preporod Zenica.

Tekst: Ekrem Imamović: Foto: E. Imamović / JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno