Zenica

Foto: Šesnaest stanova za Rome na Bristu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šesnaest stanova za Rome na Bristu -U sklopu projekta “Akcija Roma” danas je u zeničkom naselju Brist izvršena primopredaja šesnaest stambenih jedinica romskim porodicama koje će u narednom periodu živjeti u modernim i komfornim domovima i imati ispunjene sve uvjete za normalan život.

“Akcija Roma” je zamišljena kao projekat koji daje podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populacije Roma u Bosni i Hercegovini kroz stambeno zbrinjavanje i društveno-ekonomske mjere s proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih partnera kako je bilo i u izgradnji stambenih zgrada B1 i B2 u zeničkom naselju Brist. Na današnjoj primopredaji stambenih jedinica gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je kazao kako su današnjom primopredajom stambenih jedinica ispunjeni uvjeti za normalan život Roma.

“Zaista sam svima zahvalan što su učestvovali u ovom projektu koji je dokaz da kada se nivoi vlasti okupe oko pravog projekta i ideje mogu dobro funkcionisati. Ovim i sličnim projekatima u Zenici pokušavamo ispraviti nepravde i greške koje su napravljene u privatizaciji kada se o ovim socijalnim kategorijama nije vodilo računa. Zenica ima više od 200 stanova za ove kategorije, u izgradnji još 30, a još 62 trebaju početi da se grade u Radakovu”, kazao je Smajlović. Program menadžer Delegacija EU u BiH Vladimir Pandurević je kazao da se u Bosni i Hercegovini realiziraju još neki projekti koji će omogučiti romskim porodicama da žive normalnim životom. Savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Ševket Hafizović je kazao kako je učešće lokalne zajednice u ovom projektu bilo od velikog značaja za njegovu realizaciju.

“Mislim da lokalna zajednica treba brinuti o građanima romske populacije s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nema regulativu za stambeno zbrinjavanje i to je na lokalnim zajednicama. Ovakvi projekti širom BiH daju dobre rezultate. U proteklo vrijeme u BiH se realiziraju brojni projekti, neki su u samom početku, neki su odmakli, ali ono što moramo reći jeste da je BiH jedno veliko gradilište. Ovo je pokazatelj da udruženi sve možemo”, poručio je Hafizović. Regionalni direktor Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) Elmir Bojadžić je u svome obraćanju na primopredaji ključeva kazao kako Bosna i Hercegovina prednjači u rješavanju stambenih pitanja romske populacije i dugih socijalnih skupina. U ime Romskog informativnog centra “Kali Sara” obratio se Dervo Sejdić koji je kazao da je sretan što prisustvuje svečanom trenutku primopredaje ključeva koji će osigurati bolji život i socijalnu integraciju romskih porodica u društvo kakvo je grad Zenica.

“Kada sam prvi put došao u Zenicu da razgovaram s gradonačelnikom Smajlovićem, rekao sam da imamo problema, novca u međunarodnoj zajednici ima, ali molim vas da pokažete tu političku volju da pomognemo Romima i počnemo ih zbirnjavati. On je rekao da će to pokazati ‘marku na marku’, odnosno, da će Grad Zenica izdvojiti jednaku svotu novca koliko donator donira, da je to istina možete se i sami uvjeriti”, kazao je Sejdić. On je još dodao da je Zenica jedan od najboljih primjera pozitivne prakse, kako stambenog zbrinjavanja Roma, tako i njihove socijalne integracije.

“Ono što mene čini sretnim pored toga da će porodice živjeti u komfornim stanovima jeste da će djeca krenuti u školu, biti redovni i na kraju biti sposobni da svojim radom žive i privređuju”, dodao je Sejdić.

Donatori za izgradnju stambenih jedinica bili su: EU 4.889.575 KM, FMROI 100.000KM, Tuzlanski kanton 10.000KM, Grad Tuzla 80.000KM, Općina Lukavac 50.000KM, Općina Gračanica 50.000KM, Općina Kakanj 80.000KM, Općina Centar Sarajevo 150.000KM, Općina Novo Sarajevo 15.000 KM, Zeničko-Dobojski kanton 80.000KM, Grad Zenica 60.000KM, Unsko-Sanski kanton 80.000KM, Općina Bihać 91.000KM, Općina Bosanska Krupa 10.000KM, Općina G.Vakuf Uskoplje 60.000KM, Grad Bijeljina 100.000KM, Općina Vukosavlje 40.000KM, Općina Zvornik 80.000KM, a implementatori projekta bili su HILFSWERK AUSTRIA International (HWA) u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) i Kali Sara RIC.

(Klix.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno