Biznis

Foto: Probna vožnja Talgo voza ŽFBiH do Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Probna vožnja Talgo voza ŽFBiH do Zenice – Dugoočekivani Talgo voz Željeznica Federacije BiH stigao je danas i u Zenicu. Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine organizovale su u utorak promotivnu vožnju Talgo vagonima na relaciji Sarajevo – Zenica.

– Vožnja je protekla normalno bez problema. Tehnologija je ispravna i u ovom periodu vršimo obuku osoblja za puštanje u saobraćaj. Voz je napravljen za pruge Željeznica FBiH, tačnije za ovaj promjer šina i normalno funkcionira. Nakon što se izvrše probe u trajanju od četiri dana i testiranje, idući mjesec planirana je promotivna vožnja i puštanje u saobraćaj na relaciji Sarajevo-Doboj. Cijene ostaju iste, uz naknadu za rezervaciju od 3 KM – kazao je za Faktor Rifat Čabrić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za poslove željezničkog operatora.

Kako su za Klix.ba objasnili predstavnici Željeznica FBiH, svi testovi vagona su završeni, a prikupljene su i potrebne licence i dozvole za saobraćanje vagonima unutar i izvan teritorije Bosne i Hercegovine.

Promotivna vožnja obavljena je uz prisustvo tehničkog osoblja Željeznica FBiH, kao i rukovodstva preduzeća. Prema nepotvrđenim informacijama, voz sa Talgo vagonima trebao bi početi saobraćati 15. septembra.

Podsjećamo, za nabavku devet Talgo garnitura sa 81 vagonom potpisan je kreditni ugovor s vladom Španije vrijedan 67,6 miliona eura. Kupovina je obavljena kada je na čelu Vlade FBiH bio Nedžad Branković i u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Uprave ŽFBiH Narcisa Džumhura.

Vagoni kupljeni još 2006. godine isporučeni su 2010. godine, a u tom periodu su najavljene i prve vožnje na relacijama prema Beču, Budimpešti i Beogradu. Također, obećanja za konačan početak korištenja vagona uslijedila su 2011. i 2012. godine, a 2015. godine razmatrano je iznajmljivanje turskim željeznicama.

Razlozi za dugogodišnje kupljenje prašine na 81 vagonu kretali su se od navodne nekompatibilnosti sa bh. prugama pa do skupog održavanja. Za neviđeni propust u menadžmentu preduzeća u vlasništvu Vlade FBiH još uvijek niko nije odgovarao. /txt-foto: Klix-Faktor/



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno