Ljudi

FOTO: Otišao je zenički “mornar”, koji je u srcu Bosne stvarao brodove

Zeničanin Jasmin Fejzić (50) na unikatan način oživljava prošlost u drvetu. Vlastitim rukama pravi drvene skulpture, a među njima dominiraju ilirski brodovi različitih veličina (Esmir Šabić - Anadolu Ajansı)
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Otišao je zenički “mornar”, koji je u srcu Bosne stvarao brodove- Jasmin Fejzić iz Zenice, vanserijski umjetnik i maketar, umro je jutros u Zenici nakon kraće i teške bolesti. Sve slobodno vrijeme Fejzić je provodio stvarajući neobične makete. Uglavnom su to bili brodovi, jedrenjaci, kakvi su se koristili u starija vremena koje izrađuje od prirodnih materijala.

 “Leteći holandez”, “Galiot”, replika broda iz filma “Pirati s Kariba”, “Kineski piratski brod”, Ilirski brod koji je usidren kod njegove kuće u zeničkom naselju Carina, samo su neke od maketa koje je napravio.
Bio je svojevrsni ambasador naše države, s obzirom na to da se njegovi radovi nalaze širom svijeta.
Fejzić je bio član Likovnog kruga Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica. U jednoj od reportaža za Oslobođenje za sebe je rekao da je “mornar na kopnu, u srcu Bosne koji stvara brodove”, a da se je ovim hobijem – izradom maketa, počeo baviti “u ona fina vreemena, početkom 80-ih godina prošlog vijeka”.  Nakon duže pauze od 15-ak godina, od rata na ovamo, ponovo se latio posla.

Objasnio je da ga je “stvaralački virus” napao za vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu u julu 2006. u Njemačkoj i neobična opklada s prijateljima… Opkladio se s njima da će za mjesec dana koliko bude trajalo SP izraditi Eiffelov toranj visine metar i po od šibica i da će u finalu igrati reprezentacija Francuske za koju je navijao.

Opklada je bila janje, kada puna piva i šerpa francuske salate. I dobio je opkladu. U maketu Eiffelovog tornja ugradio je oko 6.000 šibica. Još kada su se i Francuzi plasirali u finale, ispričao nam je, njegovoj sreći nije bilo kraja…



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno