Zenica

FOTO: Obilježen Svjetski dan osoba sa invaliditetom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Obilježen Svjetski dan osoba sa invaliditetom – JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica  u saradnji sa Udruženjem gluhih i nagluhih osoba Zenica obilježila je Svjetski dan osoba sa invaliditetom.

Svjetski dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje ovog dana s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su prije svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Ovom prilikom posjetili smo Osnovnu školu „Mak Dizdar” i vrtić „Sead Škrgo” u sklopu koje smo prezentirali znakovni jezik i način komuniciranja sa gluhim osobama. Ova aktivnost imala je za cilj da najmlađoj populaciji približi značaj problema gubitka sluha, te da se pruži doprinos edukaciji o poteškoćama komunikacije osoba sa gubitkom sluha, kao i razbijanju stigmatizacije. Također, plakati sa znakovnim jezikom će biti distriburirani u svim osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Znakovni jezik je maternji jezik populacije gluhih ljudi, njihovo osnovno komunikacijsko sredstvo. Zakon o upotrebi Znakovnog jezika je usvojen u BiH 2009 godine. Napominjemo veliki značaj znakovnog jezika kako za gluhe tako i za „čujuće“ osobe jer se tako razbijaju komunikacijske barijere, a posebno je značajan za školske ustanove i za novi nastavni  kadar koji će se u svom budućem radu susretati sa gluhim osobama.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u sklopu podrške i razvoja senzibiliteta društva prema problemima s kojima se susreće ova populacija će pokrenuti i internu edukaciju svojih zaposlenika na polju poznavanja znakovnog jezika u saradnji sa Udruženjem gluhih i nagluhih osoba Zenica.

DIREKTOR JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica  Senad Huseinagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno