Zenica

FOTO: Galerija od 100 fotografija – Održana zenička “Čimburijada 2019.”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Galerija od 100 fotografija – Održana zenička “Čimburijada 2019.” – Zeničani su i ove godine tradicionalnim urankom i Čimburijadom pozdravili dolazak proljeća. Jutro je osvanulo sa temperaturom od + 4*C i tokom dana temperatura se popela do ugodnih  + 14*C, za razliku od prošle godine kada je jutro osvanulo sa – 2*C i sa svijegom od 5-6 cm tokom dana.

Centralna manifestacija bila je na Kamberovića polju, na kojem je priređen zvanični program, koji je i ove godine programski osmislio Forum građana Zenice i bio nosilac aktivnosti.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, posjetio je šator Restorana Salčinović, gdje se pripremao najveći čimbur, te je sa sinom Rasima Salčinovića, Nasirom, u kazan od 1.500 jaja dodao još dva jajeta uz poruku da će Gradska uprava Zenici pružiti svu podršku da tradicija, zenička čimburijada, postane brend.

Zeničani i ostali gosti na Kamberovića polju počastili su se legendarnim čimburom, ovaj put spravljenim od 1.500 jaja u organizaciji restorana Rasima Salčinovića. Gradonačelnik se susreo i sa privrednicima.

Više hiljada građana Zenice i njihovih gostiju prodefilovalo je danas Kamberovića poljem, gdje su došli po svoju porciju čimbura, koji se decenijama tradicionalno pravi u ovom gradu.

Prisustvovali smo petom međunarodnom takmičenju u pravljenju zeničkog čimbura, a u takmičenju je učestvovalo pet ekipa. Pobjednik u pravljenju čimbura je ekipa PD Željezara Zenica.

Po jedanaesti put održana je i eko-regata u organizaciji SRK Bosna sa 20 posada iz Zenice, okolnih gradova i regije, a startovala je na rijeci Bosni od Drivuše-ribarska staza do Kamberovića polja. Učesnicima 11. međunarodne manifestacije Bosna Rafting “Proljeće 2019” podijeljene su zahvalnice.

Oko 13 sati na Kamberovića polju zabilježili smo prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni ove godine. Nakon smrti Emilijana Kneževića, za ovo je zadužen Zijad  Zahirović, 49-godišnji Zeničanin, kojeg je pokojni Knežević proglasio za svog nasljednika. Zahirović je u rijeku ušao s vijencem koji je posvetio Kneževiću i svim prijateljima koji su se kupali u Bosni. Ovoga puta sa njim je ušao u vodu i 78-godišnji Hamid Begovac, koji se kupa dugo godina u rijeci Bosni za prvi dan proljeća. Oni su zajedno zaplivali niz rijeku oko 30-ak metara. Spasilačke ekipe u čamcima su ispratile njihovo plivanje rijekom. Prisutni su velikim aplauzom nagradili ovaj njihov hrabri poduhvat. Prije oficijelnog kupanja vidjeli smo još dva kupača u hladnoj rijeci Bosni

Dakle, običaj koji uz gradske rijeke okuplja Zeničane i njihove goste, star više od jednog stoljeća, u posljednjim godinama sve više poprima oblik ozbiljne manifestacije sa bogatim kulturnim, edukativnim, sportskim i muzičkim programima.

Inače, Gradska uprava je za potrebe realizacije planiranih aktivnosti, pored materijalne podrške osigurala i aktivan angažman svih javnih preduzeća, koja su sve svoje raspoložive resurse stavili na raspolaganje građanima i organizatorima.

Faruk Kadrić iz Foruma građana Zenice (FGZ) nam reče „da je Čimburijada tradicija na koju treba da se ponosimo, trebamo stalno raditi na promociji i razvoju brenda Čimburijade i napraviti turistički brend Zenice“ od zeničke Čimburijade.

Inače Program Čimburijade je počeo 15. februara likovnim i literarnim konkursom za osnovce na temu „I stiže proljeće u moj grad“, a na konkurs se prijavilo 15 škola, sa rekordnih 75 radova.

Osvježenje ovogodišnje Čimburijade su i dva nova Čimburka, jedan pokretni i jedan stacionirani, čiju su izrade pomogli sponzori Čimburijade. „Pokretni“ Čimburko je imao dosta poziranja sa djecom i drugim posjetiocima Čimburijade.

Ispred šatora FGZ postavljena je izložba fotografija sa konkursa „Čimburijada, Zeničani su tradicija“.

Žiri  u sastavu Vladimir Franjić, Dado Ruvić i Dijana Muminović odabrao je oko 50-ak fotosa za izložbu, a nagrađene su tri najbolje fotografije.

-Ove godine na konkus su se mogli prijaviti građani amateri i imamo saglasnost od učesnika u konkursu da se njihove fotografije mogu dalje koristiti. FGZ vrijedno sakuplja sve materijale, fotose, članke i drugo za apliciranje za proglašenje Čimburijade nematerijanim dobrom BiH -, kazao nam je Franjić.

Ispred šatora FGZ pratili smo i Program ansabla „Bosnia.folk“ Zenica, a u kolo se „uhvatilo“ dosta učesnika današnje manifestacije.

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno