Zenica

Foto: devedeseta Zenička prvomajska budnica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: devedeseta Zenička prvomajska budnica – Tradicionalna, 90. po redu, zenička Prvomajska budnica jutros je, muzikom duvačkog orkestra, zvala građane Zenice na prvomajski uranak.

Članovi duvačkog orkestra Kulturno-umjetničkog društva “Željezara Zenica” jutros su svojom muzikom tradicionalno budili građane Zenice na prvomajski uranak. Ove godine budnica slavi 90. godišnjicu, nastavivši tako tradiciju koja je počela 1926. godine, a koju je započela rudarska limena glazba.

Prvomajska budnica svojstven je način poziva na prvomajski uranak i mnogi Zeničani izađu na ulice grada u ranim jutarnjim satima kako bi pozdravili budnicu.

zenica budnica1

Azur Bijedić, rukovodilac duvačkog orkestra rekao je kako je ovo jubilarna 90. Prvomajska budnica.

“Evo izašli smo 90. put zaredom da probudimo naše drage sugrađane, Zeničane, jubilarnom 90. budnicom. Danas smo vrlo ponosni i cijelu godinu obilježavamo jubilej. Jutros su na kamionu 24 muzičara i obišli već pola grada i idemo dalje. Muzika koju sviramo su uglavnom marševi, poznati našim sugrađanima, poput ‘Pozdrav Bosni’, ‘Moja domovina’, ‘Splitske kale’ i mnoge druge kompozicije. Uglavnom, iz godine u godinu sviramo manje-više isti repertoar, prepoznatljiv i tradicionalan, a izvode ga i mladi i stari, od dječaka koji imaju 13 godina i prvi put sviraju budnicu, do starijih članova koji imaju preko 70 godina”, rekao je Bijedić.

Prvomajska budnica svira se već 90 godina, ali u toj tradiciji nije se mnogo promijenilo, osim činjenice da muzičari više ne obilaze gradske ulice i naselja pješke, nego na kamionu. Na ovaj način, muzičari koji učestvuju u sviranju Prvomajske budnice obiđu sva gradska naselja i na taj način pozivaju građane Zenice na prvomajski uranak i obilježavanje 1. maja, Praznika rada.

zenica budnica2

Inače, budnica nikada nije prestajala sa sviranjem te su muzičari Prvomajsku budnicu svirali i za vrijeme rata.

Članovi duvačkog orkestra KUD “Željezara Zenica” krenuli su jutros iz svojih prostorija oko 5.30 i od ranih jutarnjih sati neumorno sviraju različite kompozicije, a brojni građani izlaze na svoje balkone, prozore, terase, ali i na ulice Zenice kako bi muzičare pozdravili te im tradicionalno uručili određene poklone kojima se zahvaljuju muzičarima za njihov trud.

zenica budnica3

Tradicija Prvomajske budnice je da se zadrže ispred zgrada i kuća članova koji više aktivno ne sviraju ili pak nisu više među živima, te se na taj način zahvaljuju za sav rad i trud.

Prvomajska budnica jutros se svirala unatoč dosta hladnom jutru, a muzičari su složni kako im to nije problem, jer osjećaju veliku zahvalnost svih građana Zenice te poručuju da se ova tradicija neće ugasiti.

AA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno