Info

Foto: Članovi Batona u posjeti Livnu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Članovi Batona u posjeti Livnu – Posljednjeg dana aprila, uoči Međunarodnog praznika rada, članovi zeničkog Kluba paraolimpijskih sportova “Baton” posjetili su Livno, te u organizaciji livanjskog Odbora za međureligijsku saradnju (OMS), CRS-a i Caritasa, obišli najznačajnije kulturno-historijske znamenitosti i vjerske objekte sve tri vjerske zajednice. Premda je najavljivana kiša, Zeničani su ipak uživali u prekrasnom sunčanom danu, u dijelu BiH s najplavljim nebom na svijetu.

U livanjskim džamijama domaćini su im bili Adis ef.Sultanović, imam džamije na Topovima, gdje je većina gostiju klanjala i podne namaz, te Edin ef.Jašarević, profesor islamske vjeronauke u livanjskim srednjim školama i član užeg rukovodstva OMS Livno kao ogranka MRV BiH, koji im je bio i vodič u obilasku islamskih, katoličkih i pravoslavnih objekata, te muzejskih prostorija. Gosti su bili ugodno iznenađeni bogatom prošlošću livanjskog kraja i islamskom arhitekturom i tradicijom, a kako su istakli, došli su ohrabriti malobrojne livanjske Bošnjake da istraju, kako u vjeri, tako i u očuvanju bosanske i bošnjačke tradicije. U ime gostiju Livnjacima se zahvalio predsjednik “Batona” Amir Ismić, koji je i sam prozborio nekoliko riječi o bogatoj livanjskoj i bh prošlosti.

57250aac-3708-4288-9ff8-520e0a0a0a64-dobrodoslica-zenicanima-adis-ef-sultanovic-718x446 Predstavnici KPS “Baton” su pojasnili Livnjacima da njihovo udruženje okuplja ratne vojne invalide odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992-1995 godine, ali i sva druga lica sa invaliditetom kao i druge zaljubljenike u prirodu i historiju Zenice i šire regije, pa i cijele BiH, što su dokazali i svojim dolaskom u Livno.

Ime kluba su odabrali po uzoru na  Ilirskog pretka “Batona”, junaka ovih prostora koji je hrabro podigao ustanak (6-9 n.e.) i borio se protiv osvajača Rimljana, koji su porobili većinu tadašnjeg svijeta. Ovim imenom su članovi “Batona” napravili komparaciju sa njihovom proteklom borbom, ali i onom kroz koju svakodnevno prolaze. Dostojni batonci bili su i u Livnu.

A. KAMBER / Avaz



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno