Posuđeno

FOTO: akcija Zeničana – Hrana, ne oružje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: akcija Zeničana – Hrana, ne oružje – Neformalna grupa građana, mladića i djevojaka, okupili su se u Zenici kako bi održali akciju „Hrana, ne oružje“, javlja Anadolu Agency (AA). „Hrana, ne oružje“ je aktivistički pokret koji djeluje širom svijeta, a koji se bavi nenasilnim direktnim akcijama prikupljanja i podjele besplatne hrane siromašnima, gladnima i svima onima u stanju socijalne potrebe.

Zenički aktivisti su u srijedu popodne na gradskoj pijaci skupljali namirnice koje bi prodavači inače odbacili te su na taj način obezbijedili obroke za gladne i siromašne.

Pokret djeluje na dva načina, jedan je da se svima onima koji nisu u mogućnosti obezbijedi toplo jelo, a drugi je upozoravanje građana na činjenicu da se višak namirnica i hrane baca, a koja se mogla iskoristiti na drugi način.

Iako aktivisti koji su se okupili u Zenici nisu htjeli stati pred kameru, u razgovoru su rekli kako im cilj nije promocija njih samih, nego održavanje aktivnosti kojima bi obezbijedili obroke onima kojima je to potrebno, a time i spriječili da se viškovi hrane bace.

Akcija „Hrana, ne oružje“ održana je danas na Trgu Alije Izetbegovića u centru Zenice. Osim podjele hrane koju su pripremili sami aktivisti u svojim domovima, dijelili su i odjeću koju su skupili osobama koje sebi ne mogu priuštiti kupovinu odjeće.

Akcija je okupila veliki broj građana, posebno onih kojima je pomoć zaista potrebna, a ova neformalna grupa građana najavila je i nove akcije u narednom periodu kako bi se pomoglo što većem broju ljudi. Svoje aktivnosti objavljuju putem društvenih mreža, a ne medija, jer je to princip funkcioniranja ovih akcija.

Aktivisti su dijelili i letke kako bi upoznali građane sa načinima prikupljanja hrane i odjeće te spremanja iste, a aktivisti su naglasili kako „Hrana, ne oružje“ nije humanitarna organizacija nego pokret mladih ljudi koji su odlučili poduzeti akciju kako bi pomogli svima kojima je pomoć potrebna.

Hranu koju su pripremili u vidu kuhanih jela, te voćnih salata i kolača, podijelili su unutar sat vremena od postavljanja svog štanda na glavnoj šetnici u Zenici. Građani Zenice pozdravili su ovu humanu akciju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno