Info

Federalnoj vladi prijeti finansijski krah

Federalnoj vladi prijeti finansijski krah - tuži je hiljade činovnika, a među njima čak i pravobranioci!
Federalnoj vladi prijeti finansijski krah - tuži je hiljade činovnika, a među njima čak i pravobranioci!
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalnoj vladi prijeti finansijski krah- Prema pouzdanim saznanjima Slobodne Bosne, u pravoj poplavi tužbi vladinih činovnika i nemještenika koji su izgubili svaki osjećaj za realnost, po visini odštetnih zahtjeva dominiraju tužbe bivših i aktuelnih pravobranilaca, dakle onih koje poreski obveznici plaćaju da štite državni interes i koji po službenoj dužnosti zastupaju vladu pred sudovima BiH.

Budžetski koirsnici u Federaciji BiH potražuju oko milijardu KM po osnovu raznih tužbi iz domena radnopravnih odnosa, otkrio je nedavno u javnom istupu federalni premijer Fadil Novalić.

Vlada Federcije BiH taj problem razmatrala je na posebnoj sjednici, rekao je Novalić, požalivši se da je ovo postao najveći društveni problem, veći čak i od onog s kojim su suočeni penzioneri.

U Vladi razmišljaju da ta potraživanja pretvore u javni dug jer je to jedini način da se smanji pritisak na budžete.

Koristeći nedefinisano i slabo radnopravno zakonodavstvo, mekano sudstvo i organizovan nastup, javni službenici u Federaciji BiH potražuju milijarde, a tačan iznos ne zna ni federalni premijer budući da tužbe prestižu jedna drugu.

– Stvari su izmakle kontroli i mi smo zaprepašteni da se potraživanja po takvim tužbama po osnovu tri-četiri godine kreću od 4-5 hiljada do 118 hiljada KM. Zamislite nekoga ko prima redovno platu i na kraju nakon četiri godine podnese tužbu i dobije 118 hiljada KM. Ne znam tačku na svijetu gdje je to moguće, ističe Novalić.

Dodaje da se Federacije BiH mora braniti po svaku cijenu nazvavši ovo alarmantnom situacijom.

Prva linija odbrane, ističe federalni premijer, bit će izmjena zakonodavstva.

– Više nikada nećemo dopustiti da se na taj način napadne država jer s obzirom na situaciju, ako bi se to nastavilo, morali bismo napraviti nekakav stečaj nad sadašnjim budžetima na svim nivoima, istakao je Novalić.

Prema pouzdanim saznanjima Slobodne Bosne, u pravoj poplavi tužbi vladinih činovnika i nemještenika koji su izgubili svaki osjećaj za realnost, po visini odštetnih zahtjeva dominiraju tužbe bivših i aktuelnih pravobranilaca, dakle onih koje poreski obveznici plaćaju da štite državni interes i koji po službenoj dužnosti zastupaju vladu pred sudovima BiH.

Tako je, primjerice, Azra Olovčić, u svojstvu zamjenice federalnog pravobranioca, ispostavila astronomski odštetni zahtjev u visini od 114.000 KM a sve na ime navodno neisplaćenih plaća i drugih novčanih potraživanja koja im je garantirao bivši zakon o radu, odnosno granski kolektivni ugovor. Da apsurd bude potpun, u sporu se pojavljuju dvije strane: tužiteljicu Azru Olovčić zastupa advokatica Amra Gurda a Vladu Federacije Federalno pravobranilaštvo, dakle institucija u kojoj je Azra Olovčić zaposlena!

Identičan odštetni zahtjev, u visini od 114.000 KM, ispostavila je još jedna zamjenica federalnog pravobranioca, Zijada Kučuković. I ona smatra da je zakinuta za plaće i druga novčana potraživanja pa se pridružila cijeloj armiji činovnika i namještenika koji sudskim putem traže hljeba preko pogače.

Nermina Deljkić i Mediha Mehonić nešto su skromnijih zahtjeva, traže 91.500. KM po istom ili sličnom „pravnom osnovu“ kao i Olovčič i Kučuković. Zanimljiva je činjenica da se Azra Olovčić, Alaudin Mešetović, Zijada Kučuković, Spomenka Jukić, Branka Delić i Inda Ažman, svi bivši ili aktuelni djelatnici Federalnog pravobranilaštva, spominju u nekoliko odvojenih sudskih sporova u kojima traže nadoknadu neisplaćenih plaća i ostalih potraživanja. U jednom zahtjevu spominje se iznos od 23.000, a u drugom 33.000 KM.

Treba li uopće spomenuti da Vlada Federacije BiH nema apsolutno nikakvih šansi u ovim sporovima budući da njene interese pred sudovima štite upravo oni koji su izravno zainteresirani da Vlada izgubi svaki takav spor!

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno