Info

FBiH će dobiti novi zakon o PIO 12. januara?

FBiH će dobiti novi zakon o PIO 12. januara
FBiH će dobiti novi zakon o PIO 12. januara
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FBiH će dobiti novi zakon o PIO 12. januara?- Federacija Bosne i Hercegovine dobit će 12. januara novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ako Dom naroda Federalnog parlamenta, u čijem je predloženom dnevnom redu, odobri tog dana isti tekst koji je već prihvatio Predstavnički dom 13. decembra prošle godine.
U dosadašnjoj odmakloj parlamentarnoj proceduri ovog akta, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio je kao jednu od njegovih bitnih karakteristika novi, bodovni sistem za određivanje visine penzija.

– Bodovna formula je pravedniji sistem. To znači da će osoba koja svake godine prima platu u visini prosječne, dobiti za svaku takvu godinu po jedan bod. Ti, lični bodovi, množe se s opštim bodom 13,6. Na taj način, osoba s prosječnom platom od 830 KM, koju je ostvarila tokom 40 godina, imat će penziju oko 526 KM – primjer je koji je “izračunao“ Drljača.

U predloženom zakonu se obračun starosne penzije bodovnom formulom bazira, dakle, na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom doprinosu: 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna u Federaciji (2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0.5 boda ako je bila pola prosječne, itd.).

Radi se o zakonu od ključne važnosti za Federaciju BiH za osiguranje finansijske stabilnosti penzionera, poboljšavanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbjeđivanje njegove dugoročne finansijske stabilnosti, navela je između ostalog Federalna vlada kao predlagač zakona.

Zakon je utemeljen na Strategiji reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, koju je usvojio Parlament Federacije BiH, navedeno je također.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga, kao i svaki drugi zakon, prihvate oba doma u istovjetnom tekstu.

U slučaju razlika, koje se u parlamentarnoj praksi događaju zbog podnošenja amandmana, obavezno je usuglašavanje tekstova između dva doma, a to je proces koji odlaže operativnost akta za neko vrijeme.

(Vijesti.ba / FENA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno