Ljudi

Faris Preljević

Faris Preljević
Faris Preljević
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Faris Preljević – Pod zajedničkim nazivom “Mlade nade Zenice” donosimo vam intervjue sa mladim i perspektivnim osobama iz našeg grada, koji su zahvaljujući svom trudu i radu napravili zapažen rezultat, ne samo na lokalnom nivou.

Faris Preljević je rođen 4. maja 1998. godine u Zenici. Učenik je četvrtog razreda Druge gimnazije u Zenici. Košarkom se bavi od svoje sedme godine, a trenutno je član OKK Čelik za čije seniore nastupa već drugu godinu. Njegov dosad uloženi trud i rad su krunisani pozivom Josipa Pandže na okupljanje juniorske reprezentacija BiH koja se priprema za EP u Samsunu (Turska).

-Da li si zadovoljan tokom svoje karijere do sada?

Faris Preljević: Prilično sam zadovoljan sa svojom karijerom do sada s obzirom da još uvijek brinem srednjoškolske brige. Prošlu sezonu sam igrao za seniorsku ekipu kao junior, a ove godine sam jedan od nosioca igre u svom timu. Tu su i razni turniri kao i iskustvo sa reprezentacijom. Naravno da sam svjestan koliko još trebam da napredujem do nivoa koji želim da dostignem.

15016237_692555560894823_8042213895735722736_o

– Kakva su tvoja očekivanja ove sezone, obzirom da je ovo tvoja prva prava seniorska sezona?

Faris Preljević: Trenutno imamo omjer četiri pobjede i tri poraza. Porazi su došli od objektivno jačih i iskusnijih ekipa od nas, međutim igramo sve bolje i vjerujem da još nismo pokazali svoj puni potencijal. Mislim da imamo šanse da igramo play off i da se borimo za ulazak u najelitnije košarkaško takmičenje u BiH.

-Dobio si poziv za okupljanje juniorske reprezentacije BiH. Kakvi su prvi utisci i nadaš li se odlasku na EP?

Faris Preljević: Poziv u reprezentaciju je san svakog igrača, veoma sam uzbuđen zbog toga i jedva čekam da počnu pripreme. Ponosan sam i zahvalan na prilici da predstavljam svoj klub, grad i domovinu. Očekujem dobre pripreme, konkurencija je kvalitetna i imam namjeru da dam sve od sebe i da se nađem na konačnom spisku za EP.

-Kakvi su tvoji planovi u budućnosti?

Faris Preljević: Imam velike planove, ali želim da idem korak po korak. Prvo treba da završim školu, a uz to dobro da treniram i napredujem kao igrač. Smatram da je obrazovanje jako važno za svakog sportistu i da pored treninga, čovjek mora da se posveti obrazovanju.

– Spomenuo si da ti je obrazovanje jako važno. Da li uspijevaš da uskladiš školske i klupske obaveze?

Faris Preljević: Nije jednostavno uskladiti sve obaveze, ali uz veliko razumijevanje profesora, a naročito razrednice uspijevam da uskladim svoje obaveze, tako da ni škola ni klub ne ispaštaju, bar je takav slučaj bio do sada.

– Ko za tebe predstavlja uzora u životu i čije ponašanje pokušavaš da usvojiš?

Faris Preljević: Bez razmišlja to su za mene moji roditelji. Ono što osjećam i što su moji roditelji prenijeli na mene je želja da uskladim svoj zivot sa principima vjere, morala, ljudskosti i ustrajnosti u onom što radim i zbog toga oni pedstavljaju moje uzore u životu.

15137685_699710720179307_7711688801318261933_o

– Prema kojem košarkašu oblikuješ svoju igru i koji košarkaš je zapravo tvoj uzor na terenu?

Faris Preljević: Ima puno košarkaša kojima se divim i od kojih mogu da učim, ali Chris Paul ima nešto što me fascinira i svoju igru pokušavam da poistovijetim sa njegovom.

– Koja je tvoja poruka mladima u našem gradu i koja je tvoja poruka onima koji odluče da se bave košarkom?

Faris Preljević: Mladima bih preporučio da se bave sportom, a ako se odluče za kosarku i zavole je, garantujem da neće požaliti. Sve u vezi sportova je odlično za mlade osobe, jer putovanja, druženja, nova poznanstva za svakog mladog čovjeka su pravi izbor.

FOTO: OKK Čelik

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno