Zabava

Eurosong: Deen i Dalal predstavljaju BIH

eurosong_press BHRT
eurosong_press BHRT
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eurosong: Deen i Dalal predstavljaju BIH – Radiotelevizija Bosne i Hercegovine objavila je na press konferenciji da će na Eurosongu 2016. godine Bosnu i Hercegovinu predstavljati Dalal Midhat-Talakić i Fuad Backović Deen. Na sceni će im se pridružiti vjelončelistica Ana Rucner. Bh. muzičke zvijezde zahvalile su se na povjerenju i poručili da će pokušati najbolje predstaviti BiH.

Deen, kojem je ovo drugi put da predstavlja BiH, izjavio je da će dati maksimum i da se nada da će Bosanci i Hercegovci biti ponosni. Midhat Talakić istaknula je da je ovo ostvarenje njenog sna. “Definitivno je ovo velika čast i iskoristićemo te tri minute kako najbolje znamo”, izjavila je Midhat-Talakić. Takmičene za pjesmu Evrovizije biće održano u maju naredne godine.

Bosna i Hercegovina je od 1993. samostalno na Eurosongu, a od 1961. do 1992. se natjecala u sklopu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Predstavnici tadašnje Jugoslavenske radiotelevizije (JRT) na Euroviziji se pojavljuju od 1961. godine, a Radiotelevizija Sarajevo je prvog “svog” takmičara poslala 1964. godine, kada je u nekadašnjoj zajedničkoj državi pobijedio Sabahudin Kurt.

eurosong_press_25112015-03Od tada predstavnici Radiotelevizije Sarajevo redovno odlaze na natjecanja, nekada s manje, nekada s više uspjeha. Tokom tridesetak godina Jugovizije, tog zajedničkog natjecanja jugoslavenskih RTV, bosanska nacionalna radiotelevizija je slala samo prvu ligu domaćih izvođača, među kojima su bili: Zdravko Čolić, Neda Ukraden, Kemal Monteno, Jasna Gospić, Seid Memić Vajta, Zerina Cokoja, Narcis Vučina, Željko Samardžić, Alma Čardžić, Arnela Konaković, a među grupama: Indeksi, Ambasadori i Hari Mata Hari.

U sklopu jugoslavenskog natjecanja, Bosna i Hercegovina se evropskoj publici predstavila pet puta na Euroviziji, i to: 1964., 1965., 1973., 1976. i 1981. godine.

Nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine nacionalna Radiotelevizija BiH šalje po prvi put vlastite kandidate na evrovizijsko natjecanje 1993. godine. Na prednatjecanju novih zemalja srednje i jugoistočne Evrope u Ljubljani BiH dobija ulaznicu za nastup u Irskoj iste godine, zajedno sa predstavnicima Slovenije i Hrvatske. Prvi predstavnik BiH na Euroviziji bio je Muhamed Fazlagić-Fazla, koji je BiH u Millstreetu predstavljao s pjesmom “Sva bol svijeta”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno