Info

Ekipa Pravnog fakulteta UNZE druga u Kragujevcu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekipa Pravnog fakulteta UNZE druga u Kragujevcu – Pod pokroviteljstvom Civil Rights Defendersa, prestižne svjetske nevladine organizacije za zaštitu i promoviranje ljudskih prava i sloboda, na Apelacionom sudu u Kragujevcu je od 22. do 24. jula održano 5. po redu Futura Moot Court takmičenje u simulaciji suđenja i poznavanja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te jurisprudencije Evropskoga suda za ljudska prava.

Od ukupno šest ekipa, tim Debatnoga kluba Gorgija Pravnoga fakulteta Univerziteta u Zenici, kojem je ovo bilo ukupno treće uzastopno učešće, ostvario je zavidno 2. mjesto i time nastavio kontinuitet zapaženih rezultata. Nakon 1. mjesta sa debitantskoga nastupa 2014. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru, te prošlogodišnjega 2. mjesta sa Općinskoga suda u Travniku, studenti našega fakulteta, u sastavu: Nataša Bilić, Azra Bešlagić, Selma Halilović, Ajla Delić, Mirza Imamović i Dino Saletović, i ove godine su se pod palicom iskusnoga mentora mr. sc. Enisa Omerovića istaknuli pred eminentnim imenima pravne nauke iz Republike Hrvatske, Republike Makedonije i Republike Srbije. Treba istaći i to kako je ovogodišnje takmičenje obilježeno većim brojem ekipa i veoma jakom konkurencijom koju su činili timovi s pravnih fakulteta iz Zenice, Mostara, Tuzle, Travnika, Kragujevca i Skoplja.

U kategoriji najboljih pisanih podnesaka, naš tim je u ukupnom zbiru osvojio 3. mjesto, s posebnim naglaskom da je daleko najsadržajnije svoju argumentaciju potkrijepio bogatom sudskom praksom. Također, ove godine je zbog većeg broja učesnika promijenjen sistem takmičenja, tako da su timovi bili podijeljeni u dvije grupe po eliminacionom principu. Tim Gorgija se našao u grupi s klubovima Dimitrije Davidović Kragujevac i Universitas Tuzla, pri čemu je sa dvije pobjede suvereno zauzeo vrh tabele i osigurao plasman u daljnju fazu zajedno s Kragujevčanima. U polufinalnome dvomeču, naši aplikanti i respondenti su savladali tim ANSA Fakulteta pravnih nauka iz Travnika, čime su se i više nego zasluženo našli u velikome finalu, gdje ih je ponovo dočekao tim iz Kragujevca, koji je u drugome polufinalnome duelu bio bolji od ekipe s University American College-a Skoplje.

Nakon iscrpne, izjednačene i do posljednjega trenutka neizvjesne borbe, u konačnici je više uspjeha imao kragujevački tim, koji je odnio pobjedu sa 2 boda prednosti. No, i pored toga, zadovoljstva u zeničkome taboru nije moglo nedostajati, ponajviše zbog toga što su kroz ovo nezaboravno i produktivno iskustvo uspostavili zaista srdačne i prijateljske odnose s  kolegama iz Kragujevca, a takmičenje okončali kao ekipa sa samo jednim porazom. Pored toga, dokazani stručnjaci koji su činili sudska vijeća odali su veliko priznanje našem timu i treneru na iskazanom nivou predanosti, mudrosti i ozbiljnosti, kao i zbog zadržavanja kontinuiteta u sada već tradicionalnome ulasku u završnicu takmičenja, dok je student Mirza Imamović, kao aplikant, dobio pohvale od strane organizatora na ime zavidnoga i natprosječnoga demonstriranja vještina govorništva, argumentiranja i snalažljivosti.

“Prije svega, želio bih odati najiskrenije priznanje i zahvalnost organizatoru i gradu domaćinu na iskazanoj srdačnosti, ugođaju i profesionalnosti kojih ni u jednom trenu nije manjkalo. Doživjeti jedan sudski postupak dokazivanja pred osobama čija imena u oblasti prava itekako znače i imaju težinu, iskustvo je koje će zauvijek ostaviti pečata na putu ka izgradnji moje ličnosti i statusa kao budućeg diplomiranog pravnika. Tek na ovakvim događajima student može spoznati istinsku draž zbog koje se u stvari odlučio za ovu profesiju i uvidjeti u kom smjeru bi se trebao kretati. Zahvaljujući komentarima upućenim od strane pravnih doajena s područja zemalja regiona, dodatno sam učvrstio i potvrdio svoju opredijeljenost da mukotrpno i odlučno nastavim raditi ka tome da se izdignem iznad sivila i prosjeka, te pokažem kako ova zemlja još uvijek može računati na zdrave mlade umove koji su sposobni i spremni preuzeti teret vremena kojeg živimo i zakoračiti u svjetliju sutrašnjicu. Zahvalio bih se svojim timskim kolegama i našimm mentorima na prikazanoj kolegijalnosti i timskom duhu kojeg smo izgradili tokom pripremnih aktivnosti i nastupa kroz mečeve, što je na koncu rezultiralo sjajnim 2. mjestom. Za kraj, toplo preporučujem svojim vršnjacima i drugim kolegama da iskoriste ovakve projekte i dokažu sebi da mogu, da vrijede i da se zalaganje i usavršavanje uvijek vrednuju i isplate“, prokomentirao je ovogodišnji nastup i plasman student III godine Mirza Imamović, koji se takmičio na strani zastupnika tužitelja.

Svoje viđenje s nama je podijelila i Nataša Bilić, studentica završne godine studija, koja je također nastupala na strani aplikanata: „Takmičenje je naprosto prevazišlo sva moja očekivanja, budući da su istom pored kolega sa drugih fakulteta prisustvovali i najistaknutiji stručnjaci iz oblasti ljudskih prava i sloboda. Pozitivni komentari koje smo dobili s njihove strane imaju posebnu vrijednost i tumačimo ih kao priznanje odato našoj visokoobrazovnoj ustanovi kao kolektivu. Nova znanja i iskustva stečena kroz nadmetanje, razmjenu stavova i zdravu konkurenciju  nešto su što se ne može nadomjestiti. Veoma sam ponosna na svoj tim, trenera mr. sc. Enisa Omerovića i kolegicu Arnelu Maglić iz Debatnoga kluba Gorgija, i smatram da smo dostojno predstavili naš fakultet u najboljem mogućem svjetlu kako i dolikuje“.

Ovo je još jedna potvrda ispravnosti pristupa i načina rada nastavnoga osoblja Pravnoga fakulteta UNZE po pitanju involviranja i pripremanja studenata za učešće na prestižnim regionalnim i međunarodnim takmičenjima, zbog čega je za veoma kratko vrijeme stekao ugled i reputaciju kao jedan od najuspješnijih pravnih fakulteta u našoj zemlji, ali i znatno šire, koji, po ocjeni sudionika ovoga projekta, polako razvija svoju jedinstvenu „školu“ moot courta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno