Kultura

“Derviš i smrt” na Velikoj sceni BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dugo očekivana zenička premijera duodrame “DERVIŠ I SMRT”, koja je urađena po istoimenom romanu Meše Selimovića, dogodit će se u srijedu 12.oktobra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta  Zenica, sa početkom u 19:30 sati.

Dramatizaciju romana velikana naše književnosti  uradila je redateljica  Lilijana Ivanović, koja potpisuje i režiju. Njena adaptacija ima samo dva lika koji u suštini i u romanu vode osnovni tok radnje, a to su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf.

Ulogu Ahmeda Nurudina igra glumac Daniel Kovačević, inače glumac Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, koji je široj bh. javnosti poznatiji po ulozi Vase Ladačkog iz filma “Kao rani mraz”, rediteljskog prvijenca Đorđeta Balaševića.
Uloga mladog Mula Jusufa povjerena je Nusmiru Muharemoviću,  glumcu Bosanskog narodnog pozorišta  Zenica.

Glumac Nusmir Muharemović o predstavi:
”Igrati likove kao što su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf privilegija je, ali i odgovornost.
Fabula ovog romana, njeni likovi, odnosi među njima, nešto su što je opće poznato pa je samim tim i tumačenje ovih likova teže jer publika već u mašti ima sliku kako bi ti likovi trebalo da izgledaju.

S druge strane, htjeli smo napraviti predstavu koja će dugo živjeti, koju ćemo igrati širom nekadašnje Jugoslavije. Njena prednost je u tome što je u formi duodrame, pa će je samim tim biti moguće igrati i u malim mjestima gdje naše pozorišne kuće dolaze rijetko ili nikako. Znamo da mladi, nažalost, sve manje čitaju, a pošto je ovaj komad obavezna literatura, mi ćemo im omogućiti da u roku od sat vremena upoznaju dva glavna lika ovog romana i nadam se nakon toga da požele pročitati i sam roman .”

Kostimi u predstavi bit će odraz mjesta i vremena u kojem se odvija radnja komada. Kostime je uradila Selena Tomašević, a muziku potpisuje srbijanski
kompozitor Dragoljub Đuričić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno