Info

Odluke o Fondu za zaštitu okoliša FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluke o Fondu za zaštitu okoliša FBiH Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici donio bitne odluke za njegovo daljnje funkcioniranje, saopćeno je iz tog fonda.

Između ostalog je donesena „Odluka o odabiru korisnika sredstava Fonda na osnovu raspisanog Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2016. godinu – JP 2016/I“. Iznos od 4,9 miliona KM bit će dodijeljen za realizaciju 65 projekata, odlučeno je.

Donesena je i Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2016. godinu.

Osiguranih ukupno dva miliona KM raspoređeno je prema tipu korisnika i vrsti aktivnosti: pola miliona KM za projekte primjene mjera energijske efikasnosti u nestambenim (javnim) objektima i milion i po KM za projekte mjera energijske efikasnosti u nestambenim (privrednim) objektima i industrijskim procesima.

Upravni odbor odobrio je raspisivanje „Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa i projekata iz područja zaštite okoliša za 2016/2“ u ukupnom iznosu do 5,7 miliona KM.

Po riječima predsjednika Upravnog odbora Fonda Pere Goluže  u proteklih mjesec dana izvršene su sve aktivnosti za nastavak i nesmetanu realizaciju strateških projekata za zaštitu okoliša koji će biti finansirani novcem tog fonda.

Radi se o projektima zaštite voda od značaja za Federaciju BiH, projektima zaštite okoliša kao podršci razvoju lokalnih zajednica, nastavku realizacije projekta uspostavljanja federalne mreže monitoringa kvalitete zraka u urbanim područjima koja imaju značajne industrijske aktivnosti i/ili broj stanovnika veći od 50.000 te nizu drugih projekata iz oblasti energijske efikasnosti, upravljanja otpadom, zaštite i remedijacije tla, zaštite okoliša po programima međuentitetske saradnje, prirode koji se odnose na procjenu ugroženosti vrsta i staništa.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić izjavio je da je prvi put u suradnji s međunarodnim i domaćim institucijama uspostavljen novi finansijski mehanizam koji se nudi korisnicima, koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

–  Ovaj revolving fond predviđa izuzetno povoljne uslove finansiranja i sigurni smo da će korisnici naših sredstava, na obostrano zadovoljstvo, prepoznati prednosti ovog finansijskog mehanizma, ali i Fond kao dugoročnog strateškog partnera za buduće finansiranje projekata EE, rekao je Čibukčić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno