Zenica

Dok se sve ne preispita, ne sadite povrće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dok se sve ne preispita, ne sadite povrće -Nakon što je Zavod za agropedologiju FBiH predočio Vladi FBiH studiju o velikoj zagađenosti tla u dolini rijeke Spreče u općini Lukavac i na području Zenice, oko Željezare, Federalno ministarstvo okoliša i turizma nastoji kroz izdavanje okolinskih dozvola da smanji buduća zagađenja na najmanju moguću mjeru. Jedan od načina je zahtjev upućen industrijama za strogom kontrolom i prevencijom zagađenja.

Okolinske dozvole

-Osim toga, na kritičnim područjima, kada je riječ o dolini rijeke Spreče, treba uraditi odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš, sa posebnim osvrtom na zaštićene životinjske i biljne vrste. Važeća okolinska dozvola za industriju GIKIL (Global Ispat Koksna industrija Lukavac) će na prijedlog Federalne uprave za inspekcijske poslove biti preispitana. Uočeni su nedostaci i procedura će biti ponovljena – kazala nam je Suada Numić, stručni savjetnik u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Osvrnuvši se na zagađenje Zenice, Numić kaže kako je Željezara priča za sebe.

-Trenutno se radi obnova okolinskih dozvola za sva postrojenja i pogone Arcelor Mittala u Zenici. U stručnoj komisiji koju je imenovalo naše ministarstvo su i predstavnici NVO Eko forum Zenica. I oni će dati svoj doprinos kako bi ovaj operator ubuduće nanosio što manje štete okolišu. Zagađeno tlo na dijelu oko Željezare jeste problem i vidjet ćemo šta će struka reći i koje će mjere ublažavanja predložiti – pojašnjava Numić.

Samir Lemeš iz Udruženja građana Eko forum Zenica nam kazuje kako je okolinska dozvola dokument sa kojim država može da djeluje.

-Upravo je sada borba da taj dokument bude čestito napisan, kvalitetan. Imamo dva predstavnika u Komisiji Federalnog ministarstva okoliša i turizma koji rade na tim dozvolama. Arcelor Mittal je podnio zahtjev za izdavanje dozvole za čitavu fabriku, za sva postrojenja, a dozvole su istekle prošle godine. Komisija još uvijek radi na dozvolama i insistiramo da one  budu što detaljnije kako bi ih mogle koristiti inspekcije kod nadgledanja – rekao nam je Lemeš.

Uzrokovanje karcinoma

Podsjećanja radi u dolini Spreče, naročito na području Lukavca i Gračanice u tlu su pronađeni policiklični aromatski ugljikovodici, odnosno, organski polutanti koji su daleko štetniji od teških metala. Mogu kod stanovnika uzrokovati karcinome.

Što se tiče zagađenosti Zenice teškim metalima, najalarmantnija situacija je u zeničkim naseljima Tetovo i Pehare gdje ljudi ni pod razno, dok se ne riješi problem zagađenja, ne smiju saditi povrće. Dodatni razlog je što postoje biljke koje u svom jestivom dijelu deponuju teške metale.

(E. Duvnjak – Šalaka/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno