Naše

Do kada će stanovnici zeničkog prigradskog naselja Luke biti bez vode?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Do kada će stanovnici zeničkog prigradskog naselja Luke biti bez vode? – Snježne padavine i veliki minusi koji su u proteklih 15-ak dana zabilježeni diljem Bosne i Hercegovine prouzrokovali su mnoge poteškoće njezinim stanovnicima. To su na svojoj koži ponajbolje osjetili Zeničani koji su najhladnije dane proveli bez grijanja, a veliki dio i bez struje. U ništa boljoj situaciji nisu ni stanovnici prigradskog naselja Luke u Gornjoj Zenici, udaljeni od središta grada svega 2,5 km, koji već punih sedam dana nemaju vodu.

Naime, u petak 13. siječnja u večernjim satima, oko 19 h, devet domaćinstava u kojima živi 29 žitelja ostali su bez vode koja je zaledila. Budući da je za snabdijevanje toga dijela prigradskog naselja zaduženo Javno poduzeće Vodovod i kanalizacije (VIK), mještani su prijavili kvar.

U čemu je problem?
No, kako je već bilo pokasno jasno da ekipa za intervencije nije izašla na teren. Sljedećeg dana mještani su ponovno zvali na što im je obećano da će ekipa izaći na teren. U nedjelju nakon opetovanih poziva iz Vodovoda i kanalizacije dobili nekoliko odgovora koji u pitanje mogu dovesti dobru volju, iskrenost i profesionalnost djelatnika jednog javnog poduzeća: najprije im je kazano kako je kvar na pumpi, da bi zatim rekli kako ekipa ne može izaći na teren jer nije put nije prohodan što je apsolutna laž budući da su mještani bez problema koristi svoje automobile. Kada im je na to ukazano rečeno im je da je voda zaledila u cijevima korisnika što je argument koji apsolutno ne stoji jer kako će svim domaćinstvima u isto vrijeme zalediti voda? Tek pukom upornošću mještana djelatnici VIK-a su izašli i pregledom šahtova ustvrdili kako je zaledila glavna linija. Na tome se stalo te ništa nije učinjeno na osposobljavanju linije za normalno snabdijevanje vodom.

Pismo Gradskoj upravi
Kada su se mještani uvjerili kako VIK ne ulaže nikakve napore u rješavanju nastale situacije, već naprotiv neprofesionalno i bez imalo ustručavanja ih laže, obratili su se i samom gradonačelniku gosp. Fuadu Kasumoviću, u ponedjeljak 16. siječnja. Gradonačelnik im je u roku od nekoliko minuta odgovorio te im savjetovao da se pismeno obrate Gradskoj upravi što su mještani i učinili u utorak, 17. siječnja. Međutim, nikakvu povratnu informaciju nisu dobili.

Za to vrijeme neprestano su zvali VIK kako bi riješili problem, ali bezuspješno. Čak su dobili odgovor da sačekaju toplije vrijeme. Na konstataciju jednog mještanina: „Zar trebamo biti do sedmog mjeseca bez vode?“ djelatnik ovog, podsjećam javnog poduzeća, odgovorio je: „Tako nekako!“
Kolika je nezainteresiranost, neprofesionalnost pa slobodno ću kazati i nebriga za vlastite korisnike prisutna u VIK-u ponajbolje govori podatak da su prvu cisternu s vodom ovim žiteljima poslali tek u četvrtak, 19. siječnja, dakle punih 6 dana nakon što je voda zaledila. Ruku na srce u petak, 20. siječnja njihovi uposlenici na vrata su donijeli pitku vodu starijim stanovnicima.

Odgovor iz VIK-a
Potpisnik ovih redaka kontaktirao je najprije dežurnog djelatnika na prijavi kvara koji ga je uputio na upravnika operative gosp. Mirsada Karahodžića koji je potvrdio da se radi o kvaru na glavnom vodu te da je u pitanju veći profil cijevi. Isto tako ustvrdio je da ne znaju točno mjesto smrzavanja vode jer je riječ o liniji dugoj od 200 do 300 m. „Ne možemo učiniti ništa jer je riječ o plastičnim cijevima“, kategoričan je bio Karahodžić te je najavio kako će VIK svakodnevno slati svoju cisternu s pitkom vodom dok se problem ne riješi. Uz to je kazao kako se vjerojatno ni mještani nisu pridržavali uputa o korištenju vode u ovim vremenskim uvjetima te da su koristili svoje izvore te da je to dovelo do zaleđivanja vode, što je neistina jer da imaju „svoju“ vodu u domaćinstvima koristili bi je i sada.

Izgleda da u Bosni i Hercegovini ništa ne može proći bez nacionalnog pitanja pa i onda kada je riječ o vodi. U svom očaju mještani Luka već su postavili pitanje je li u nerješavanju njihova problema ulogu igra i to što su Hrvati katolici? Ovakve navode iz VIK-a odlučno su odbacili kao neutemeljene.

Bilo kako bilo jedino sigurno je da 29 mještana Luka već sedam dana nema vodu, a kada će njihov problem biti riješen pitanje je na koje izgleda nitko sa sigurnošću ne može odgovoriti. Najgore od svega je što se stekao dojam kako se i ne ulažu posebni napori u nalaženju izlaza iz ove situacije.

Čini se da je svim Zeničanima i Zeničankama, pa tako i mještanima Luka, preostalo jedino molitva Bogu za toplije vrijeme jer očigledno probleme s grijanjem, strujom i vodom ne mogu riješiti oni koji su za to zaduženi.

Dražen Kustura



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno