Politika

Diskriminacija žena u bh. političkom životu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Diskriminacija žena u bh. političkom životu – Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković ponovo je na današnjoj pres-konferenciji upozorio na diskiminaciju žena u bh. političkom životu.

Upravo to naveo je kao razlog zbog kojeg je odlučeno da se u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji predviđa da u ovom tijelu bude zastupljeno najmanje 40 posto oba spola što znači da trebaju biti imenovane najmanje četiri ministrice.

Od 1997. do 2014. godine bile su samo četiri ministrice u Vijeću ministara, a nikada nijedna žena nije bila predsjedavajuća ili zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara, dok je najveći broj ministrica bio dvije ministrice što je i slučaj u sadašnjem sazivu državne vlade.

Isaković ističe da bi se ovakve izmjene zakona primjenjivale od narednih općih izbora odnosno od 2018. godine, a novi saziv Vijeća ministara ne bi mogao biti potvrđen u parlamentu, ukoliko ne bi bio predložen na ovaj način.

Iznio je podatak da u zakonodavnoj vlasti žene čine oko 20 posto, dok je u izvršnim tijelima njihov broj zanemariv te je dodao da postoje kantoni koji u izvršnoj vlasti nemaju nijednu ženu dok neki imaju samo jednu ministricu. Od 163 izabranika, 24 čine žene, a 139 čine muškarci, zbog čega Isaković naglašava da se radi o apsolutnoj neravnopravnosti.

Podvukao je obavezu usklađivanja zakona na svim nivoima vlasti BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova te uspostavu mehanizma za povećanje broja žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Također, potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji da nije donesen zakon o političkim strankama kojim bi se stranke obavezale da statutima utvrde načela i mehanizme ravnopravne zastupljenosti spolova u stranačkim tijelima i izbornim listama.

– Naše preporuke o uključivanju žena u delegacije koje sudjeluju u pregovorima o političkoj sudbini BiH, kao i ostalim delegacijama ostala je samo na papiru i direktno je ovisna o zastupljenosti žena u političkim strankama i izvršnoj vlasti – naveo je Isaković.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić istaknula je značaj usaglašavanja Zakona o Vijeću ministara sa Zakonom o ravnopravnosti spolova te s međunarodnim normama, dodajući da je potrebno doći do boljih rezultata u saradnji s političkim partijama jer su razultati te saradnje za sada sporadični.

Izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić smatra da je ovo odličan primjer saradnje institucija koje se bore za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, ali primjer kako je moguće doći do konkretnih zakonskih prijedloga.

Izražena je nada da će ovakav primjer slijediti i niži nivoi vlasti kako bi sve vlade bile formirane tako da se osigura rodna ravnopravnost, a izraženo je i uvjerenje da će ovaj prijedlog biti prihvaćen u državnom parlamentu.

Kako je danas rečeno, pripremljene su i izmjene Izbornog zakona koje Komisija uskoro treba razmatrati, a predviđaju jednak broj žena i muškaraca na kandidatskim listama, dok bi imena žena i muškaraca trebala biti naizmjenično navođena.

O izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH na februarskoj sjednici trebali bi se izjasniti poslanici Predstavničkog doma PSBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno