Ostali sportovi

Deset najvećih sportskih iznenađenja u 2016. godini

Deset najvećih sportskih iznenađenja u 2016. godini
Deset najvećih sportskih iznenađenja u 2016. godini
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Deset najvećih sportskih iznenađenja u 2016. godini  – Na izmaku se nalazi 2016. godina koja je u sportu bila puna iznenađenja.

Ove godine održano je nekoliko velikih takmičenja na reprezentativnom i individualnom nivou, a ona, kao ni ona klupska nisu mogla proći zbog uzbuđenja i iznenađenja.

Imali smo sjajno finale NBA lige, fantastično Evropsko prvenstvo i odlične Olimpijske igre u Riju, a ni nacionalne lige i kupovi nisu razočarali. Pored toliko velikih takmičenja ona klupska su malo pala u drugi plan ali će se sigurno još godinama prepričavati osvajanje Premier lige Engleske od strane Leicestera, kojima su mnogi predviđali borbu za opstanak i fantastična sezona Jamieja Vardija koji je ušao u historiju fudbala.

Da rezimiramo, godina na izmaku bila je fantastična po pitanju sporta i ne postoji sport koji je razočarao, od biciklizma i plivanja do fudbala i košarke. Svi sportovi donijeli su velika iznenađenja, a ovo je najvećih deset kojima smo svjedočili u nešto manje od 365 dana, koliko ih je iza nas.

10. Max Verstappen (Formula 1)

Holandski tinejdžer Max Verstappen ove sezone ispisao je historiju Formule 1. Osamnaestogodišnji vozač pobjedom na Velikoj nagradi Španije postao je najmlađi vozač u historiji najbržeg ‘cirkusa’ svijeta. Njegova pobjeda došla je nakon što su se u prvom krugu sudarili vozači Mercedesa Lewis Hamilton i Nico Rosberg.

Verstappen, kojem je to bio debi za Red Bull, slavio je ispred bivšeg svjetskog prvaka Kimija Raikkonena za samo 0.616 sekundi. Usput, vozač Red Bulla bio je najmlađi vozač ikad koji se popeo na podij i prvi Nizozemac koji je osvojio neku utrku od 1950. godine.

9. Danska reprezentacija u badmintonu

Nakon devet pokušaja reprezentacija Danske u badmintonu je ove godine osvojila Thomas kup, jedan od najvećih badmintonskih turnira. U finalu su Danci bili bolji od najuspješnije nacije u ovom sportu, Indonezije, protiv koje su u finalu slavili rezultatom 3:2 u mečevima.

No, ovaj poduhvat ne bi bio iznenađujući da Danska nije tako postala prva skandinavska i evropska zemlja koja je osvojila Thomas kup.

8. Osvajanje NBA lige od strane Cleveland Cavaliersa

LeBron James je ove godine ispunio obećanje i donio svojim Cleveland Cavaliersima prvi NBA prsten u historiji.

U sjajnom finalu, u seriji od sedam utakmica, Cavaliersi su bili bolji od Golden State Warriorsa rezultatom 4:3 i to nakon što su gubili 3:1 u seriji i činilo se da će novi/star NBA prvak biti tim iz Oaklanda.

U posljednjoj utakmici Cavaliersi su slavili rezultatom 93:89, a James je ubacio 27 poena, upisao 11 skokova i 11 asistencija, te je očekivano bio MVP finalne serije.

7. Chicago Cubsi

Chicago Cubsi su nakon 108 godina čekanja osvojili Svjetsku bejzbol seriju i postali novi prvaci MLB lige.

U finalu su Cubsi bili bolji od Cleveland Indiansa rezultatom 4:3 u serijama. Ne samo da su se Cubsi uspjeli vratiti u seriju koju u kojoj su gubili sa 3:1, nego su u posljednjoj, sedmoj utakmici, slavili tek u dodatnom desetom iningu za pobjedu koja će se još dugo pamtiti i prepričavati.

6. Islandova predstava na Evropskom prvenstvu

Island je na Evropskom prvenstvu održanom u Francuskoj ove godine ispisao prelijepu priču. Islanđani su na takmičenje došli kao autsajderi, te su bili u grupi s Portugalom (kasnijim prvakom), Mađarskom i Austrijom.

Fudbaleri iz države sa samo 300 000 stanovnika igrali su fantastično i prošli grupu, a u osmini finala ih je čekala favorizovana Engleska. Ipak, Islanđani koji su bili nošeni fantastičnim navijačima s tribina nisu se prestrašili.

Englezi su poveli na početku utakmice preko Waynea Rooneya, ali Sigurdsson i Sightorsson su u nastavku susreta postigli po gol i bacili Englesku na koljena i u šok, a svijet je uživao u maloj bajci.

No, Islanđani nisu mogli više prirediti niti jedno iznenađenje. U četvrtfinalu su poraženi od Francuske rezultatom 5:2. Ipak, četvrtfinale je veliki uspjeh za Island, koji je prije Evropskog prvenstva bio potpuni autsajder svoje grupe.

5. Povratak Juana Martina Del Potra

Ipak, Argentinac se nije predavao i nastavio je da igra tenis, a nakon toga je uslijedio jedan od najvećih povrataka.

Del Potro je na mala vrata došao u Rio, na Olimpijske igre i u prvom kolu je s 2:0 u setovima bio bolji od najvećeg favorita turnira i tadašnjeg teniskog broja jedan, Novaka Đokovića. Del Potro je nastavio s sjajnom igrom u nastavku turnira i došao je sve do finala gdje je od njega bio bolji Andy Murray s 2:0 u setovima.

Nakon toga, on je s reprezentacijom Argentine osvojio Davis Cup, gdje je protiv Marina Čiliča osvojio četvrti meč nakon što je gubio s 2:0 u setovima. Izjednačio je seriju na 2:2, a Delboni je protiv Karlovića bio bolji s 3:0 u setovima i donio svojoj zemlji veliko slavlje.

4. Denver Broncosi

Denver Broncosi osvojili su u februaru Super Bowl 50 savladavši u finalu Carolina Pantherse rezultatom 24:10.

Broncosi su bili potpuni autsajderi pred finale. Quarterback tima iz Denvera Peyton Manning propustio je šest utakmica prošle sezone i statistički je ( op. a. gledano na učinku sezone u kojoj se našao u finalu) bio najgori quarterback u historiji koji se našao u Super Bowlu S druge strane, Cam Newton je imao sezone života, a Panthersi omjer od 17 pobjeda i jednog poraza sve do finala.

Ali tad, tridesetdevetogodišnji Manning se nije predavao i pokazao je zašto je jedan do najboljih na poziciji quarterbacka i doveo je svoj tim do titule.

3. Andy Murray – svjetski broj 1. u tenisu

Na početku 2016. godine niko nije ni mogao zamisliti da će Novak Đoković izgubiti prvo mjesto na ATP ljestvici, ali to se ipak desilo. Srbijanski teniser počeo je padati u formi nakon Wimbledona, do kojeg se činilo da igra tenis s drugog svijeta i da ga niko ne može zaustaviti.

Tad je Đokovića na travi zaustavio 28. nositelj Wimbledona Sam Querrey s 3:1 u setovima (7:6, 6:1, 3:6 i 7:6).

Od tog meča Đoković je počeo da pada u formi, a Andy Murray je igrao sve bolje. Da s Đokovićevom formom nešto nije u redu pokazale su Olimpijske igre u Riju gdje je ispao u prvom kolu od Juana Martina del Potra. Murray je igrao sjajno u drugom dijelu sezone, te je osvojio četiri uzastopna turnira i Paris Master gdje je u finalu porazio Đokovića u dva seta, preuzimajući poziciju prvog tenisera svijeta.

2. Portugal

Fudbalska reprezentacija Portugala ovog ljeta u Francuskoj je osvojila Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Cristiano Ronaldo i društvo su u finalu bili bolji od domaćina Francuske rezulatom 1:0. Portugal prije početka Evropskog prvenstva niko nije svrstavao u krug najvećih favorita za titulu, a nakon prve faze takmičenja Portugal je izgledao loše na terenu i niko ih nije mogao zamisliti u finalu, a ne na podiju s trofejem Evropskog prvaka u rukama. Naime, Portugalci su grupu prošli kao treći sa tri boda iz tri utamice, odnosno sva tri remija.

U osmini finala su nakon produžetaka bili bolji od Hrvatske, a u četvrtfinalu od Poljske tek nakon boljeg izvođenja Portugalaca. Tek prvu pobjedu u regularnom dijelu su Ronaldo i društvo upisali u polufinalu gdje su savladali Wales rezultatom 2:0.

Veliko slavlje Portugalcima i utjehu za izgubljeno finale Evropskog prvenstva 2004. od Grčke donio je Eder šutem s 25 metara u 109. minuti igre.

1. Osvajanje Premier lige Engleske od strane Leicestera

Na početku sezone 2015/16 kladionice su na titulu Leicestera nudile kvotu 5.000 na prema jedan.

Manja kvota je bila da će se 2016. godine otkriti mitsko čudovište iz jezera Loch Ness, a čak je i veće šanse imala Kim Kardashian da postane predsjednica Amerike. Dvije od ove tri stvari se nisu desile. Desila se ona koja je imala najmanje šanse.

U maju, remijem Tottenhama i Chelseaja (2:2) Leicester City je po prvi put u svojoj 132 godine dugoj historiji osvojio naslov prvaka Engleske i to dva kola prije kraja.

Čitav svijet je danima pisao i pričao samo o tome. U svijetu fudbala je mjesec dana postojao samo jedan tim. Leicester City s King Power stadiona koji je iza sebe ostavio Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea i Arsenal.

Ove sezone Lisice nisu ni blijeda sjena ekipe od prošle sezone, ali zato u Ligi prvaka ubiru plodove višegodišnjeg rada i postižu sjajne rezultate, pa će igrati i osminu finala protiv Seville, što je svakako historijska stvar za Leicester. Možda nam Leicester priredi još veće iznenađenje i osvoji najbolje evropsko klupsko takmičenje.

Nakon lude 2016. godine sve je moguće.

sportsport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno