Zenica

Delegacija OMS Goražde u posjeti Medžlisu IZ i Upravi Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija OMS Goražde u posjeti Medžlisu IZ i Upravi Grada Zenica  – U posjeti Medžlisu Islamske zajednice Zenica boravila je delegacija Odbora za međureligijsku saradnju Goražde koju je činilo trideset mladih muslimana i pravoslavnih članova ovoga Odbora. Delegaciju su predvodili sekretar Muftijstva goraždanskog Dženan ef. Imamović i jerej Mihailo Andrić paroh novogoraždanski. Pored njih su prisutni bili i članovi mirovnih misija Slovačke i Turske, iz Višegrada major Milan Kuzmiak te iz Zenice brigadni komandir Deniz Kurt.

miz-mrv02

U sjedištu Gradske uprave Grada Zenica upriličen je prijem za delegaciju Odbora za međureligijsku saradnju Goražde te predstavnike Odbora za  međureligijsku saradnju  Zenica.

Vršilac dužnosti Gradonačelnika g. Selver Keleštura sa saradnicima bio je domaćin delegaciji Odbora za međureligijsku saradnju iz Goražda, na čelu sa parohom novogoraždanskim Mihajlom Andrićem i sekretarom Muftijstva goraždanskog Dženan ef. Imamovićem.

Tokom prijema bilo je riječi o saradnji vjerskih zajednica i Gradske uprave, te  jačanju međureligijskog duha u bh. društvu.

Paroh Andrić je podsjetio da je smisao i ljepota života u različitostima življenja, i duhu zajedništva, koji se kako je istakao itekako vide u svim segmentima života u Zenici.

Naša zadaća je da se upoznamo sa drugima i drugačijima, da se zbližimo sa našim komšijama, i da zajednički radimo na promociji dobrih projekata u svim sredinama Bosne i Hercegovine, istakao je uz zahvalnost za dobrodošlicu u Zenici, sekretar Muftijstva goraždanskog Dženan ef. Imamović.

Obraćajući se gostima, g. Keleštura je istakao kako je Zenica tradicionalno primjer grada gdje su živjele sve konfesije i gdje se poštovala sloboda drugog i drugačijeg.  Ovaj grad je kroz svoje postojanje bio primjer zajedništva svih naroda i vjera, a to je svakako dobra pretpostavka za realizaciju dobrih projekata, što pokazuju i aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju  u Zenici, dodao je Keleštura.

Generalni sekretar  OMS-a Kenan Hodžić, je najavio kako je ovo jedna u nizu posjeta gradovima/općinama koje planiraju u narednom periodu s ciljem jačanja saradnje kroz potpisivanje dokumenata o saradnji sa ovim Odborom.

Pored toga napomenuo je da zenički Odbor djeluje šest godina, i da je tokom tog perioda urađeno mnogo na jačanju zajedništva, promovisanju saradnje, tolerancije i međureligijskog dijaloga.

csm_medjureligijsko_vijece_912d98a8e4



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno