Info

Dan oboljelih od plućne hipertenzije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Peti maj se u svijetu obilježava kao Dan oboljelih od plućne hipertenzije, izuzetno rijetke, ali teške i neizlječive bolesti. Nema zvaničnih podataka o broju oboljelih od ove bolesti u BiH jer nema jedinstvenog registra. Izuzetno skupi lijekovi, bez kojih ovi ljudi ne mogu živjeti, nisu na esencijalnoj listi. To je razlog što je Udruženje građana DAH koje je formirano prije godinu, zatražilo od federalnog ministra Vjekoslava Mandića hitne reakcije.

Suočena sa teškom bolešću, plućnom hipertenzijom, Vera Hodžić iz Zavidovića brzo je shvatila da svoje pravo na liječenje, koje je u njenom slučaju isto što i pravo na život, ne može izboriti sama. Inicirala je osnivanje udruženja koje je nakon registracije postalo punopravni član evropske Asocijacije oboljelih od plućne hipertenzije. Ključni problem okupljenih u Udruženju DAH je osiguravanje skupih lijekova.

„To je lijek “Revatio” koji je neophodan pacijentima u BiH, uglavnom mjesečna doza je 3 puta po 20 mg ovo je kutija u kojoj dođe 90 tableta i trebala bi pokriti mjesečnu dozu, njegova cijena u prodaju je 848 eura“, rekla je Vera Hodžić, predsjednica UG oboljelih od plućne hipertenzije u BiH DAH.

Ni lijek izbora za plućnu hipertenziju, po preporuci ljekara, “Sindenafil”, koji uz duži životni vijek pacijentima osigurava i bolji kvalitet života, nije na esencijalnoj listi. Nije im dostupan ni preparat “Bosentan” sa liste posebnog Programa Fonda solidarnosti.

Vera Hodžić, predsjednica UG oboljelih od plućne hipertenzije u BiH DAH, rekla je kako taj lijek još nikome nije propisan, za lijek sa posebnog programa moraju biti obezbijeđena posebna sredstva kojih nema, tako da je to stalno jedan začarani krug.

Udruženje DAH zvanično je zatražilo od nadležnog federalnog ministra da predlaganjem odgovarajućeg zakonskog rješenja spriječi dalju diskriminaciju oboljelih od plućne hipertenzije. Traže izjednačavnje prava na liječenje sa pacijentima u RS-u, odnosno da se lijekovi za njihov tretman uvrste u esencijalnu listu lijekova. U skladu sa evropskom praksom traže da se ustanovi registar oboljelih te odredi medicinska ustanova u kojoj se svi mogu liječiti, kao i da se utvrdi stalni izvori finansiranja za preglede i eventualno liječenje van granica BiH, uključujući transplantacije srca i pluća. Ukoliko blagovremeno ne dobiju odgovore na ove zahtjeve, u Udruženju DAH spremni su putem suda tražiti pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu jer je to jedno od osnovnih ljudskih prava.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno