Kultura

Čuvaj se – zbirka poezije Jasmine Handžić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Čuvaj se – zbirka poezije Jasmine Handžić – Jasmina Handžić rođena je 20.7.1992 godine u Tešnju. Trenutno je student Socijalne pedagogije u Zenici. Piše priče, eseje, a najviše poeziju.
Njena nova zbirka poezije pod nazivom “Čuvaj se” izašla je prije nekoliko mjeseci, pa pjesnikinja želi da ostavi trag postojanja i osmijeh na
sebi prijemčiv način.
Sa velikom dozom realnosti pjesnikinja nas je sa ovom zbirkom poezije uvela u vlastiti svijet.
14446253_10208829967039493_1316940152_oIspijajući kutak nebesa – Osvrt na stihove Jasmine Handžić
– Kada su skinuli zavoje s jedne mumije stare gotovo tri tisuće godina, otkrili su savršeno očuvano tijelo djevojčice od pet godina, s osmijehom na licu i uvojcima smeđe kose. Osmijeh te djevojčice sačuvao je poruku za nas. Kada nakon tri tisuće godina neko pokuša iskopati naša tijela, tijela više ne’e biti ista, neće biti nikakvih poruka. Zar smo se još za života prestali smijati? Zar zaborav da čuva sjećanje na naše osmijehe? Zar nam je sasvim dovoljno da sanjamo vlastitu smrt? Da svoje rane kao Majakovskog pseto, ližemo u zakloništu? Zar naš svijet nije jednako nezanimljiv i nama i onima prije nas i onima iza nas? Niko se od njih nije služio našim bolom, snovima i očekivanjima. Svi su oni imali i imat će svoje vlastite. Nama naše, njima njihovo, a Jasmina svoje polako uzima na sebe i ja joj ( koristeći njene riječi) kažem:
– Čuvaj se! Prva bora na tvom licu ukazala se. Prva sijeda ispod kape svoje mjesto traži. Ponavljao sam nekoliko puta da sam ponosan na ove stihove, najviše zbog toga što piše iskreno. Istina, piše i ženski, što bi rekao moj prijatelj Tvrtko Gavran iz Vareša, ali neka. Žensko je, pa k tomu i priliči. Istina, ponekad mjenja spol naratora, gdje na početku progovata muškarac, a od polovine pjesama priču završava žena. Razlog tome još nisam dokučio, ali mi je simpatično, kako god ja to sebi protumačim. Jasmina je tek na vratima poezije. Zvanično. Nezvanično: poezija se uvukla u Jasminu kao Balaševićev D – mol (Kada odeš ti u sobi je.) Tu poruku šalje nam čitavom svojom stihozbirkom, a samotnost koja na razmišljanja potiče glasno iskazana je početnim stihom pjesme SA SOBOM:
– Gle, noćas po mojim grufima gaze kao četa vojnika teške misli, a misli se vrzmaju oko onoga ko treba doći. Nadaju se ostvarenju i da..( Doći će neko ko će razumjeti sav tvoj nemir…) Ovako počinje pjesma KO ĆE DOĆI, a završava radosnim priznanjem da… ( Niko drugi ne zna da se igra sa mojom dušom tako spretno.) Da, tako spretno se ta mladost, život uopće, igra sa nama, da smo primorani pisati poeziju ako to zmači razotkrivanje vlastitog svijeta koji boli. Sva sreća, pjesnikinja posjeduje bogat arsenal oruđa i oružja, te se ne ponavlja ni kad istu igru igra. Vrijeme u ovim pjesmama nema određenje, a promišljanja ostaju na granici između jave i sna. Između: vrisnut ću, i ne smijem. I usudila se. Kriknula čak, ali sluša li itko?! Razaznaju li se krici koje nosimo na licima svakodnevno?! I ja sam jedva primjetio, jer kao i vi, u početku čitanja vidjeh samotne noći milijuna mladosti, i želje da nekome pripadaju, nekoga da vole, i da neko voli njih. Rekoh, tek je na vratima poezije i pred njom su trnoviti putevi isprepleteni raskrižjima jezičkog i poetskog značaja, sukobi sa samom sobom i okolinom, kojima baš ti sukobi određuju značenje i vrijednost, daju aromu. Njezina poezija je kao mali broševi duše – pričvršćeni iglicom izravno za srce – sa osjećajima, željama, snovima, iskrenošću koja zadivljuje… Ovi stihovi rekli su nam mnogo toga, ali nisu ponavljani, a rekao sam to već, Jasmina se ne ponavlja ni kada istu igru igra. Kaže: – “Cilj joj je da bude sretna u životu.” A ja: – Čestitam joj na stihovima i želim da bude sretna ispijajući do dna kutak nebesa. Do dna, iskreno i čisto, kao što najbolje zna. (I.B Strikan)


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno