Posuđeno

CRVENO CRNI DOSSIER (1)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

CRVENO CRNI DOSSIER (1): NK Čelik sportski je simbol Zenice koji je godinama sistematski uništavan. Žurnal u “Crveno crnom dossieru” analizira ko je i kako opljačkao ovaj klub

Naredne, 2017. godine Zenica bi mogla ostati bez dva važna segmenta : gradskog grijanja i Nogometnog kluba Čelik. Na povremenim protestima što gradska vlast nema sistemskog rješenja za kvalitetno grijanje stambenih i poslovnih objekata u Zenici, bilo je tek nekoliko stotina građana.

Nasuprot tome, protesti nazvani „Stop gašenju Čelika“ kojeg su 27. februara ove godine organizovali Neformalna grupa građana “Za Čelik” i navijačka grupa “Robijaši 1988 Zenica”, okupili su oko pet hiljada učesnika! Protestima traže novi sistem organizacije kluba, bez politički dirigirane uprave koja će transparetno i zakonito voditi taj sportski projekat na ponos građana.

Zahtjevi za rješavanje oba navedena problema adresirani su gradskoj upravi Zenice i gradonačelniku Husejinu Smajloviću. Grad jeste nadležan za komunalne probleme uključujući i obezbjeđenje grijanja. Nije uspio kontroverzan projekt o gradnji plinske elektrane koja bi obezbjedila grijanje grada. Acelor Mittal za godinu dana gasi kotao putem kojeg je zagrijavan grad, a izgledne alternative nema. No, to je tema za posebnu priču.

Vratimo se na za Zeničane očito emotivno većem problemu, a to je neizvjesni opstanak NK Čelik zbog finansijske dubioze. Formalno, Grad Zenica bi se prema ovom klubu trebao odnositi kao prema svakom drugom sportskom kolektivu u srazmjeri sa rezultatima i poslovanjem, no u praksi je drugačije. Gradonačelnik Smajlović i cijela svita kadrovika SDA godinama upravlja ovim klubom, trošeći (i) velika budžetska sredstva bez nadzora i odgovornosti. Upravo to će i dovesti Čelik do sadašnjeg stanja.

Koliko duguje NK Čelik ?

NK Čelik kao i večina sportskih klubova u BiH egzistira kao udruženje građana. Od formiranja 1945. godine, a naročito nakon profesionalizacije igračkog kadra, finansijski se oslanjao na Željezaru i druge firme u Zenici. No ta vremena su prošlost i trebalo je pronaći drugi model finansiranja kluba. Od okončanja rata upravljanje preuzimaju kadrovi SDA iz različitih pobuda, pokazaće se najmanje motivisani sportskim. Mnogi su vidjeli šansu za ličnu korist zbog loše finansijske kontrole rada i odgovornosti za trošenje novca.

Epilog je da NK Čelik danas ima najmanje sedam miliona maraka duga. Kažemo najmanje jer nikada nije provedena finansijska revizija koja bi tačno utvrdila obim i strukturu duga.

Prema dostupnim podacima, Čelik za neuplaćene poreze duguje oko 4,8 miliona KM, od čega je glavnica duga 2,25 miliona, a ostatak su kamate. Čelik duguje i za uplatu doprinosa uposlenicima kluba između 150 i 200 hiljada KM. Podatak da pojedinim zaposlenima nisu uplaćeni doprinosi i po 15 godina dovoljno govori. Potpuna je nepoznanica dug prema dobavljačima te za komunalne usluge. Navodno je riječ o višemilionskim iznosima.

Primjera radi, samo za utrošak vode Čelik je prema podacima iz 2012 godine dugovao nešto više od milion KM. Da je enormno velik i dug prema Elektroprivredi BiH, kazuje podatak da je stadionu Bilino polje kojeg koristi Čelik, nedavno bila isključena električna energija.

Čelik nezakonito koristi stadion Bilino polje?

Za normalno poslovanje Čelika godišnje je potrebno oko 1,3 miliona KM. Tako tvrdi Senad Sarajlić, koji iako mu je mandat istekao, još figurira kao predsjednik UO Čelika.

„ Uspijevamo obezbijediti oko milion. Od toga grad daje 150-200 hiljada, ostalo je od marketinga, naplate rente za poslovne prostore na stadionu, transfera igrača, no u svakom slučaju stalno nedostaje oko 300 hiljada KM godišnje,“ objašnjava Sarajlić.

Služba za društvene djelatnosti Grada Zenice u odgovoru Žurnalu navodi da je 2015 godine Čeliku dodijeljeno 110 hiljada KM. No, to nisu jedina sredstva kojima Zenica finansira Čelik.

Stadion Bilino polje je vlasništvo Grada Zenica. 2002. godine dat je na korištenje i upravljanje NK Čelik na 10 godina, sa mogućnošću produženja ugovora. Ugovorom je sva naplaćena renta od izdavanja poslovnih prostora u sastavu stadiona pripadala Čeliku. Ta suma je dostizala i 250 hiljada KM godišnje. Na upit Žurnala o trenutnom statusu korištenja stadiona iz Službe za društvene djelatnosti Grada Zenice odgovaraju.

„Budući da nije potpisan novi ugovor ugovorne strane su se dogovorile da se primjenjuje dosadašnji ugovor. Prema tome NK Čelik naplaćuje sredstva od zakupa poslovnih prostora.“

Neko će morati argumentovano objasniti kako dosadašnji angažman može biti nastavljen „dogovorom“ bez ugovora i saglasnosti Gradskog vijeća. U suprotnom, riječ je o nezakonitom raspolaganju imovinom i novcem Grada Zenice. A upravo je višegodišnja rekonstrukcija stadiona Bilino polje „siva zona“ za koju se sumnja da je dijelom služila i za tajno finansiranje Čelika. Gradonačelnik Husejin Smajlović bio je nesumnjivi autoritet kada su u pitanju ti projekti i kadrovi koji će voditi Čelik. Počelo je to od njegovog prvog načelničkog mandata

Višemilionske rekonstrukcije stadiona

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i kulturu FBiH, Vlada ZDK te Općina Zenica su 2004. godine izdvojili pola miliona KM za rekontrukciju stadiona Bilino Polje. Federalni revizori u svom izvještaju navode da im nikada nije prezentiran o izvještaj o utrošenim sredstvima.

Iz kantonalnog budžeta biće u još dva navrata izdvojen novac za rekonstrukciju, 2010 godine 210 hiljada, te 2012. godine 250 hiljada KM. No, to je sitnica koliko je izdvojeno iz budžeta Zenice. Prema podacima iz Izvještaja o izvršenju budžeta općina, odnosno grad Zenica je za rekonstrukciju Bilinog polja potrošila oko 4 miliona i 250 hiljada KM. Tu nisu uračunata sredstva NS/FS BiH od 1,95 miliona KM.

Apsolutna je nepoznanica kako su i za šta tačno utrošena ta sredstva i da li odgovaraju vrijednosti obavljenih radova. Sve se objašnjavalo time da je nepatriotski pitati o namjenskom trošenju novca, kada će tu igrati Reprezentacija BiH. Poslove su redom dobijale firme načelnikovih stranačkih favorita, ITC i Komgrad-Ze. Firme su to koje unatoč dobijenim poslovima na stadionu, nisu nikada potom bile sponzori NK Čelik.

Primjera radi, novi travnjak sa drenažom i grijačima terena predstavljen je kao vrhunsko djelo izvođača. No, ne zadugo. Cinici koji su govorili da sa SDA kadrovima ni trava ne raste, došli su na svoje gledajući nedavno teren Bilinog polja, kaljugu bez trave na kojoj je gotovo nemoguće igrati i utakmice niže lige.

Travnjak Bilinog polja održava većinski privatna firma Alba i za to joj godišnje općina plaća 154 hiljade KM !!

„Nije to ništa strašno, bila je zima, pa dok trava malo ojača, stavićemo i novu,“ objašnjava Muhamed Begagić, inače predsjednik NS ZDK.

Begagić je osoba koju su gotovo svi sagovornici Žurnala označili kao osobu koja upravlja mnogim dešavanjima u oko Čelika. Ovaj dugogodišnji SDA aktivista, pored pomenute sportske, ima i funkciju predsjednika IO Medžlisa Islamske zajednice Zenica, donedavno je bio direktor firme Alba, a prije svega je blizak prijatelj gradonačelnika Husejina Smajlovića.

U razgovoru za Žurnal Begagić negira da ima bilo kakve veze sa poslovanjem Čelika, ali priznaje uticaj na izbor uprave kluba u raznim periodima prethodnih godina.

„Jesam imao uticaja na izbor, ali predsjednik kluba je trebao dalje birati saradnike koji će raditi u interesu kluba,“ pilatovski kometariše Begagić.

U ovom trenutku Čelik nema Upravni odbor, direktora, trenera, a nema ni navijače na njihovoj južnoj tribini. Oni bojkotuju utakmice dok se ne usvoji novi statut kluba i krene sa legalnim poslovanjem.

(Amarildo Gutić, zurnal.info)

U nastavku feljtona čitajte :

Kako je Tužilaštvo ZDK zataškavalo kriminal u Čeliku, ko je sklapao štetne ugovore, zašto je blagajnik Čelika pokušao izvršiti samoubistvo, kome je odgovarao nestanak dokumentacije iz klupske kase, ko je profitirao od transfera igrača, kako su naplaćeni lažirani računi za troškove, ko je upravljao računom u inostranstvu, kako su plaćane fudbalske sudije iz budžeta općine, ko planira navijače iskoristiti za predstojeće izbore, kakve su uloge Samira Škrge, Fadila Jaganjca, Envera Krujezia, Fuada Kasumovića, Zaima Mujezinovića, Ferida Kavazovića, Nermina Šabića.

Za Žurnal govore: Elvir Bolić, Munib Isaković, Senad Sarajlić, Muhamed Begagić, Amir Džidić, Nihad Perčo, Vladan Popović i drugi.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno