Zenica

Crkvice: klizišta ruše nadgrobne spomenike

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Crkvice: klizišta ruše nadgrobne spomenike – Klizišta koja su se aktivirala u proljeće 2014. godine bez kuća su ostavila hiljade stanovnika u ZDK, ali nisu poštedjela ni mrtve. Na zeničkom gradskom groblju “Crkvice” usljed pomjeranja tla oštećeno je oko 90 nadgrobnih spomenika i grobnih mjesta.

“Sanacija oštećenih spomenika i grobnih mjesta u ‘Crkvicama’ nije moguća bez sistemskih radnji i podrške zajednice”, kaže Nihad – Mišo Gutlić, direktor “Gradskih grobalja” Zenica. Dodaje da se nekoliko puta obraćao nadležnima jer, kako ističe, najmanji je problem sanacija nadgrobnih spomenika.

“Međutim, Javno preduzeće ‘Gradska groblja’ Zenica nema sredstva da sanira kompletnu štetu na spomenicima, prilaznim putevima…”, naglašava Gutlić. U Upravi ovog preduzeća kažu da saosjećaju sa članovima porodica pokopanih na groblju, čiji su spomenici i grobovi oštećeni. “Mogu misliti kako se osjećaju članovi porodice umrlog kada dođu na groblje i vide u kakvom su stanju spomenici njihovih najmilijih. Nadam se da ćemo brzo riješiti ovaj problem”, kazao je Gutlić.

Osim na groblju “Crkvice”, gdje više od dvije godine nije urađeno ništa na sanaciji spomenika, ali i saobraćajnice, problem s klizištem pojavio se i u blizini gradskog groblja “Prašnice”. “Sugrađani su nam izlazili u susret kada je riječ o proširenju groblja i saobraćajnica, ali rješavanje pitanja infrastrukture očekujemo od zajednice koja treba da nam pomogne i oko sanacije štete nanesene rodbini na ovom mjestu ukopanih Zeničana”, zaključuje Gutlić. Nezavisne



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno