Info

CIK BiH uskoro raspisuje lokalne izbore

CIK BiH uskoro raspisuje lokalne izbore
CIK BiH uskoro raspisuje lokalne izbore
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

CIK BiH uskoro raspisuje lokalne izbore- Centralna izborna komisija BiH (CIK) će 4. maja objaviti odluku o održavanju lokalnih izbora, koji će biti zakazani za 2. oktobar ove godine. Međutim, već sada su poznati okvirni termini najznačajnijih rokova u predizbornom periodu.

Registracija birača

Tako bi registracija birača za predstojeće izbore trebala trajati do 18. augusta, kada će biti zaključena lista osoba koje mogu glasati u oktobru. Rok za registraciju birača koji će glasati izvan BiH, putem pošte, trebao bi biti 19. juli. Do tada građani mogu provjeriti da li su im korektno uneseni lični podaci, mijenjati neke od podataka, kao što je adresa stanovanja, a osobe koje će prvi put izaći na birališta će se moći registrovati.

– Kao i prethodnih godina, registracija će se vršiti na isti način, odnosno elektronskim putem, poštom, ili ličnom dostavom podataka. U toku su pripreme i za skoro pokretanje promotivne kampanje kojom ćemo nastojati animirati birače da se registruju i pojasniti im kako to mogu učiniti – rekao je za Faktor predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Što se tiče stranaka i nezavisnih kandidata, oni će imati rok do 20. maja da predaju svoju kandidaturu CIK-u, dok će se koalicije i liste nezavisnih kandidata moći prijavljivati do 14. juna. Prema Šantićevim riječima, nedugo nakon toga stranke i koalicije će morati dostaviti i liste kandidata za načelnike i članove općinskih vijeća.

Kada je riječ o strankama, 31. marta je istekao rok za sve partije da dostave svoje finansijske izvještaje za poslovanje u prošloj godini. Od 135 stranaka, kako je napomenuo Šantić, njih 105 je ispunilo svoju obavezu. Ostalima je upućena urgencija da to učine što prije kako CIK ne bi posegnuo za mjerom prinudnog pribavljanja izvještaja.

Za nedostavljanje izvještaja, kao i za nezakonitosti u poslovanju CIK strankama može izreći različite kazne, od usmene i pismene opomene, preko finansijskih sankcija, do zabrane kandidovanja na izborima.

Zabrana kandidovanja

– Primjera radi, prošle godine smo razmatrali finansijske izvještaje za 2014. godinu. Zbog nedostavljanja izvještaja kaznili smo šest stranaka zabranom kandidovanja na izborima. Što se tiče izvještaja za 2015. godinu, trenutno se radi njihova revizija i uskoro očekujemo da će biti poznati rezultati te provjere – napomenuo je Šantić.

Stranke kojima je zabranjeno učešće na ovogodišnjim izborima su: BH Slobodni demokrati, Hrvatska narodna zajednica 1908, Hrvatska seljačka stranka BiH, Partija pravog puta, Politička organizacija Nezavisna lista ­Za moj grad, Tvoja i moja stranka u BiH.

Trenutno je u toku i proces izbora firme koja će štampati glasačke listiće i drugi izborni materijal. Tendersku dokumentaciju je preuzelo pet kompanija i početkom maja će biti poznato ko će od njih dobiti ovaj posao.

3,5 miliona sa lokalnog nivoa

Ovogodišnji općinski izbori trebali bi koštati oko osam miliona KM.

– Oko četiri miliona maraka za lokalne izbore osigurano je iz budžeta institucija BiH. Ostatak novca od 3,5 do četiri miliona KM osigurava se iz budžeta jedinica lokalne samouprave, jer je tako predviđeno zakonom – kazao je Ahmet Šantić.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno