Zenica

Centralna svečanost u džematu Ričice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna svečanost u džematu Ričice – Već smo objavili da muslimani su utorak 03.maja obilježavaju Lejletu-l-Mi’radž ili Noć uzdignuća Muhammeda a.s. u najviše nebeske sfere, koje se desilo 27. Redžeba, ali nas podsjeća i na dolazak predstojećeg mubarek mjeseca Ramazana.
Tim povodom Medžlis IZ-e Zenica organizovat će prigodne programske sadržaje povodom mubarek noći Lejletu-l-Mi’radža u džematima.

Centralna svečanost za područje Medžlisa IZ-e Zenica biti će održana u džematu Ričice u utorak  poslije akšam namaza u 20:15 sati, gdje će biti izveden prigodan program, objavili su na mizzenica.ba.

Program izvode imami Medžlisa Zenica. Iz Medžlisa IZ-e Zenica pozivaju na prisustvo u što većem broju ovim programskim aktivnostima, te mevludskim programima.

Po kalendaru i takvimu za 2016. godinu, kojeg je izdao Rijaset Islamske zajednice u BiH, noć Lejletu-l-Mi’radž nastupa u utorak s početkom akšam namaza.

Da podsjetimo, Muhammed a.s. je u ovoj noći, odredbom Gospodara Svemoćnog, prošao put od Mekke do Jerusalema, odnosno Mesdžidu-l-Harama do Mesdžidu-l-Aksaa, gdje je predvodio namaz svim predhodnim Poslanicima (Isra). Zatim je Muhammedu a.s. ukazana čast uzdizanja u visoke nebeske sfere, sedam nebesa (Mi’radž).

Nešto o džamiji u Ričicama (Džamija Šehida, ričička džamija-popularno ime u narodu):

Lokalitet ričičke džamije obuhvata naselja Ričice, Selište, Tulek i Sviće.

„Sadašnja džamija završena je i svečano otvorena 4.9.2004. godine kojemu je prisustvovao i Reis-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. Izgradnja je počela u osmom mjesecu 1991. na temeljima stare džamije koja je već bila dotrajala i nije mogla da zadovolji potrebe džemata koji se dobro povećao i proširio. Džamija je potkupolna i veoma skladnih dimenzija. U suterenu džamije je mektebska učionica, koja je veoma prostrana, osvijetljena i opremljena po pedagoškim standardima, zatim abdesthana i dva taoleta, zatim gasulhana, kotlovnica i ostava“.

Od novembra 1991. godine imam u džematu Ričice je Sedin ef. Hibović.

E.Imamović za Zenicablog

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno