Info

BiH podijeljena i u borbi protiv terorizma

BiH podijeljena i u borbi protiv terorizma
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH podijeljena i u borbi protiv terorizma- Dragan Mektić tvrdi da se Koordinacionim tijelom za borbu protiv terorizma željela poboljšati saradnja pravosudnih i policijskih agencija u toj zemlji.

Nakon što je Vlada Republike Srpske odbacila kao sporan Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini i okarakterizirala ga kao “pravni i politički presedan”, ministar sigurnosti te zemlje Dragan Mektić kaže da se on ne slaže sa tom konstatacijom.

“To nije nikakav pravni ili politički presedan, posebno ako imamo u vidu da još od 2006. godine imamo odluku kojom se uspostavlja slično tijelo“, rekao je Mektić za Al Jazeeru.

Tvrdi da je to bio pokušaj da se poboljša saradnja i koordinacija pravosudnih i policijskih agencija u BiH, ali da je Vlada RS-a to u startu odbacila.

Odluka je obrazložena konstatacijom da su sva tijela i agencije iz oblasti unutrašnjih poslova i sistema sigurnosti u BiH uspostavljeni na osnovu zakona, a kao sporne su navedene i uloge koje su namijenjene Tužilaštvu i Ministarstvu sigurnosti BiH u tom prijedlogu.

Mektić: Baviti se sprečavanjem, a ne posljedicama

Mektić ističe da je to tek bio nacrt odluke o kojem su nadležne agencije razgovarale te da je MUP RS- bio zadužen da riješi sva sporna pitanja.

“Čak i iz iznesenih stavova nisam čuo nijednu konkretnu i ozbiljnu zamjerku vezano za uspostavu Koordinacionog tijela, osim primjedbi vezano za korištenje memoranduma i pečata Ministarstva, što je, po meni, protokolarna stvar. Ali, ovo je nacrt i kao takav otvoren za izmjene i poboljšanja. Za sada smo dobili samo odbacivanje“, kaže ministar sigurnosti BiH.

Tvrdi da je jasno da BiH treba bolje i koordiniranije djelovanje u slučaju terorizma te da se ne smije desiti da policijske agencije pregovaraju u čijoj je nadležnosti da reaguje.

“U vremenu kada se širom svijeta dešavaju bezočni napadi, te iskustava koje smo imali tokom napada u BiH, jasno je da trebamo bolje i koordiniranije djelovanje. Naš cilj je bio da izbjegnemo takve situacije, pa čak i da kroz pravovremenu razmjenu informacija preventivno djelujemo“, kaže Mektić.

Dodaje da se na regionalnom nivou, pa i u Evropi, zagovaraju i koriste zajednički istražni timovi u otkrivanju raznih krivičnih djela, a posebno je to potrebno u borbi protiv terorizma.

Ipak, Mektić vjeruje u kompromis.

“Volio bih da se to što prije desi i da omogućimo policajcima, tužiocima i ljudima iz struke da što prije počnu da sarađuju, a ne da nas neki eventualno tragični napad natjera na to. Tada ćemo se baviti posljedicama, a ne sprečavanjem“, objasnio je on.

S druge strane, poslanica Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić tvrdi da to tijelo ne bi imalo konkretne zadatke i da su MUP-ovi u nadležnosti entiteta, odnosno kantona.

“Rečeno je da će rad tog tijela biti verifikovan pečatom Ministarstva bezbjednosti BiH, koje nema nikakve operativne nadležnosti. Ono ne može sebi davati za pravo da osnuje bilo kakav organ, koji bi sutra, nakon završetka rada, mogao zatražiti institucionalizaciju. To je ono što je Dragan Mektić zaboravio kada je to predlago“, isitiče Majkić.

Iako se u odluci Vlade RS-a navodi da bi Koordinaciono tijelo ojačalo nadležnosti Tužilaštva BiH, te da je to neustavno i nezakonito, Majkić tvrdi da uloga te institucije nije sporna.

“Zamišljeno je da predstavnik Tužilaštva BiH bude u tom tijelu, ali bilo je rečeno da će to biti ‘ad hoc’ tijelo i baviti se pitanjima terorizma. Ta opcija je bila i prihvaćena, da bi se odjednom dogodilo da ministar bezbjednosti Mektić, ničim izazvan, donosi odluku da se formira posebno tijelo čiji rad bi bio ovjeren pečatom tog ministarstva. Kakvo je to ponašanje ministra, to je upitno“, tvrdi Majkić.

Kaže da je ministar sigurnosti Mektić “policajac u duši” te da bi on htio da u svakoj instituciji bude policija, ali da to ne može.

‘Političko oružje’

Majkić smatra da sadašnji nivo saradnje u borbi protiv terorizma nije dovoljan, ali da i tu nisu iskorištene nadležnosti onih kojima je to zadatak.

“Policijske snage i bezbjednosni organi su odgovorni za to“, mišljenja je ona.

Docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević misli da je prijedlog o formiranju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma više politički motiviran.

“To bi bila neka vrsta udarne grupe kojoj se daje drugačije ime. Mi smo ti udranih grupa imali mnogo, ali one u praksi nisu puno toga uradile nego su BiH donijeli veće probleme“, kaže Kovačević.

Naveo je primjer Alžirske grupe, gdje se ispostavilo da ti ljudi uopće nisu krivi.

“Takvi potezi prave ogromne štete ugledu BiH“, smatra on.

Kaže da je Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH već osposobljena za borbu protiv terorizma.

“Ako je gospodin Mektić pošten u svojim namjerama, trebao bi dozvoliti da se SIPA izmjesti iz Ministarstva sigurnosti i da njom rukovodi Tužilaštvo BiH. Jer državni tužilac generalno pokreće istrage zbog terorizma“, ističe Kovačević.

Mišljenja je da bi se takvo tijelo samo koristilo za nova politička previranja u RS-u između entitetskih vlasti i opozicije.

“To nam u ovom trenutku ne treba, pogotovo kada neki kvazi-eksperti dovode u vezu s terorizmom i one koji su nedužni. Nama po tom pitanju treba ozbiljan pristup i ozbiljna strategija“, zaključio je Kovačević.

Vlada RS-a je zatražila od ministara u Vijeću ministara iz tog bh. entiteta da ne podrže odluke koje se tiču tog tijela te da insistiraju na provođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i zakonski utemeljenih agencija.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno