Info

BiH jedina u regiji nema letjelice za gašenje požara

BiH jedina u regiji nema letjelice za gašenje požara
BiH jedina u regiji nema letjelice za gašenje požara
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH jedina u regiji nema letjelice za gašenje požara- Bosna i Hercegovina i dalje je jedina država u regiji koja nema osposobljenu vatrogasnu eskadrilu za gašenje velikih šumskih požara, niti na raspolaganju ima namjenske avione – kanadere i air tractore koji bi mogli djelovati u jeku ljetne sezone, piše Dnevni avaz.

Iako je Vijeće ministara BiH, nedavno usvojilo studiju za gašenje požara, koja predviđa i nabavku letjelica za gašenje požara, ne postoji saglasnost na entitetskoj razini ko bi upravljao ovim avionima kako bi se održavali, ko bi bio vlasnik ali i ko bi plaćao pilote.

Jedini spas u predstojećoj sezoni i najavama toplinskog vala, kako stoje stvari su Oružane snage BiH, koje po potrebi i uz zahtjev Civilnih službi Federacije i RS obavljaju ovu vrstu posla s svega dva helikoptera i koje mogu prometovati samo po danu.

No, svaki veći požar, iziskuje upotrebu kanadera, koje ima jedino Hrvatska, ali i Srbija i od čije pomoći i toku ljeta i ovisimo.

Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, kaže za Avaz da je Vijeće ministara BiH dalo preporuke entietskim vladama kako bi se nabavile male letjelice – air tractori ili helikopteri.

Vijeće ministara je reklo da će podržati eventualnu nabavku letjelica i kroz vlastita sredstva, ali na entitetskim vladama je da se dogovore i da postignu suglasnost oko ključnih stvari. Sada kako stvari stoje od toga nema ništa. To sada nije ni u planu. Jedino na što se možemo osloniti su helikopteri OS BiH – rekao je Agić.

Fahrudin Solak, direktor Civilne zaštite FBiH kaže da su air tractori skupi za ono malo vremene za što bi se koristili, a to su svega dva mjeseca, juli i august.

Sve je to dobro što stoji u studiji, ali što s ostalih deset mjeseci. Mi nemamo ni prostor gdje bi uzimali vodu jer Jablaničko jezere nije na visini na kojoj bi trebalo biti. Nama se trebaju osposobiti vojni helikopteri, njih osam i tom pravcu VM i ide. Letjelice su preskupe – tvrdi Solak.

Kako saznaju, u BiH nema ni pilote koji bi vozili ove letjlice, jer bi u slučaju kupovine, ili morali proći obuku, ili bi naša država iznajmljivala pilote iz drugih država. Jedna od mogućnosti jeste da se kupe samo helikopteri jer kroz OSBiH postoji dovoljan broj stručnih i obučenih pilota da upravljaju njima.
(MOJportal)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno