Info

BiH ispunila uvjete u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Donešenjem zakona i izmjenama krivičnog zakona, BiH je ispunila osnovne uvjete i obaveze prema problematici pranja novca, te zbog toga ne bi trebala biti stavljena na sivu listu, poruka je današnjeg, sedmog po redu Seminara o sprečavanju pranja novca i finansiranja teorizma koji se održava u Fojnici u organizaciji konsultantske kuće Revicon.

Rečeno je da je “siva lista” Moneyvala vrlo problematična za svaku zemlju u svijetu, jer obezvrjeđuje kreditni rejting jedne zemlje, odnosno poskupljuje sve finansijske transakcije koje jedna zemlja sprovodi u međunarodnim finansijskim odnosnima.

Kako je rekao Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, BiH je dobro postupila, jer je usvojila izmjene krivičnog zakona u članu 202 gdje je finansiranje terorizma sankcionirano.

“Mi smo još uvijek u sivoj zoni kada je u pitanju naš tretman. Nadam se poslije ovih usvajanja, koja su bila i u Parlamentu BiH, da bi mogli krenuti brzim koracima naprijed, jer bi trebao u junu ove godine stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Svim legalnim sredstvima nastojimo spriječiti finansiranje terorizma i želimo sa sebe skinuti ono teško breme koje stoji na BiH, kako bi dokazali da je naša zemlja civilizirana i evropska”, izjavio je Šain.

Mirsad Mešić poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazao je da je BiH kao zemlja koja je u postupku pridruživanja EU obavezna da svoju pravnu osnovu prilagodi evropskim pravnim stečevinama, i da je vazna činjenica usklađivanje propisa iz oblasti borbe protov pranja novca odnosno terorističkih aktivnosti u BiH sa EU.

“Vijeće Evrope formiralo je ekspertni tim koje se popularno zove Moneyval koji koordinira sve političke, pravne, normativne, policijske i sudske aktivnosti protiv svih onih koji ostvaruju ili pokušavaju ostvariti pranje novca, a najznačajniji dio je sprečavanje pranja novca i revidiranja mogućnosti finansiranja terorističkih aktivnosti. BiH je bila u obavezi da donese Zakon o sprečavanju pranja novca i donese promjene krivičnog zakona koje jasno preciziraju koje su to sudske istance koje tretiraju ovu oblast”, objasnio je Mešić.

Kazao je da će u aprilu biti održana rasprava u Evropskim institucijama na kojoj će biti definitivno rečeno da li je BiH na sivoj listi ili nije.

Marin Ivanišević direktor Revicona spomenuo je cifru od 19,4 miliona KM otkrivenog novca koji je opran i ocijenio da je to mizerno malo, jer se prema nekim procjenama spominje i milijarda KM koje su u BiH samo u prošloj godini oprane!

“Izbjegavanje obveza prema državi odnosno pretvaranje nelegalnog novca u legalne tokove te iz tog novca finansiranje terorističkih i drugih aktivnosti na štetu su svih onih koji žele živjeti u normalnoj državi. To je ogroman problem u čitavom svijetu i taj problem svodi se na aktivnosti o kojima čitamo u crnim hronikama”, rekao je Ivanišević.

Mladen Čavar zamjenik ministra sigurnosti BiH je rekao da usvajanjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, BiH usvojila 80 posto obaveza na polju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

“Izmjena člana 202 koja je usvojena po hitnom postupku predstavlja minimalne reforme krivičnog zakona, ali nadamo se da ćemo to što je minimalno da će biti dovoljno da trenutno otklonimo opasnosti da se BiH nađe na spisku zemalja na sivoj listi. Kada je u pitanju pranje novca procjene su da se godišnje budžetima BiH nanesu štete u iznosu od nekoliko desetina miliona KM”, rekao je Čavar.

Željko Rička, konsultant Revicona i profesor Ekonomskog fakulteta u Zenici naveo je da je pranje novca opasna stvar po državu jer je dovodi u stanje nelikvidnosti.

“Činjenica da se toleriše zbog socijalnog mira takva jedna pojava ona razvija ideju kod utajivača da i oni, iako bi trebali i mogli plaćati porez kroz raspoloživa sredstva oni to ne čine, a kada to ne čine onda se ta razlika poreza pojavljuje negdje kao utajeni novac”, zaključio je Rička.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno