Biznis

BiH godišnja baca 2500 tona ovčije vune

BiH godišnja baca 2500 tona ovčije vune koja može biti odličan izolator
BiH godišnja baca 2500 tona ovčije vune koja može biti odličan izolator
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH godišnja baca 2500 tona ovčije vune- U Bosni i Hercegovini se trenutno implementira veliki broj projekata energetske efikasnosti, koji najvećim dijelom kao rješenja nude korištenje materijala koji se uvoze iz inostranstva. Postavlja se pitanja koliko su ti materijali zdravi i koliko traju, dok na drugoj strani u našoj zemlji imamo mnogo materijala na ruralnim područjima koji se koriste kao otpad, a lako se mogu pretvoriti u sirovine za prizvodnju izolacionih materijala.

Upravo to je bila tema o kojoj je u okviru konfernecije „Energetska efikasnost u zgradarstvu – generator ekonomskog razvoja BiH“ na sajmu Energa u Tuzli govorila Sanela Klarić sa Internacionog BURCH Univerziteta Sarajevo u svojoj prezentaciji „Prirodne sirovine kao inovativna rješenja građevinskih materijala”.

“Kada govorimo o neiskorištenim sirovinama mislimo na otpad iz drvne industrije, ovčiju vunu i slamu. Usporedbe radi stiropor, u startu jeste jeftijini od ovčije vune, ali je njegov vijek trajanja 15-20 godina, dok su ovčija vuna i slama vječni. Materijal koji se treba mijenjati svakih dvadeset godina, uz toga se i ne možete reciklirati, ne bi trebao imati prednost u odnosu na spomenute materijale”, istakla je prof. Kalrić.

Najveća prepreka ralizaciji njene ideje i inicjative je neinormisanost domaće javnosti. Kod nas je malo poznat podatak da zemlje Evropske unije stiropor polako izbaciju iz svoje proizvodnje, posebno zbog njegovog ponašanja u požaru gdje proizvodi jako toksičan dim i ugrožava ljudske živote.

“Nije tako jednostavno izbaciti stiropor iz proizvodnje, jer dolazi iz jake industrije sa snažnim lobijima. Shvatam da je teško sada sve od jednom promijeniti, posebno jer je uloženo je mnogo truda i sredstava u edukaciju naših majstora za utopljavanje stiroporom. Ali ako mi na vrijeme shvatimo da trebamo strateški raditi na tome da podržimo domaću ekonomiju, da trebamo graditi zelena radna mjesta, pomagati ruralnom razvoju, a uz to se rješavati velikih količina otpada, učinit ćemo mnogo za našu budućnost”, napomenula je naša sagovornica.

Prema istraživanjima u BiH se sa 1,5 miliona ovaca godišnje ošiša 2500 tona ovčije vune, koja nije visokog kvaliteta za tekstilnu industriju ali je idealna za izolaciju. Količine slame i otpada iz drvne industrije su još veće. Za sada su nieskorištene.

“Samo postavimo pitanje da li pravimo kvalitnije uslove živote ako se utopljavamo sa materijalima koji su toksični i koji ne rješavaju pitanje ventilacije. Mislim da trebamo promjeniti filozofiju koja je bila veoma zastupljena prije stotinu godina, kada su naši preci živjeli u skladu sa prirodom. Oni su iz prirode vadili materijal sa kojim su gradili i živjeli. Zašto to ne bi radili i mi”, ističe Klarić.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno