Info

Bh. policajci nezadovoljni visinom plaća

Bh. policajci nezadovoljni visinom plaća
Bh. policajci nezadovoljni visinom plaća
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. policajci nezadovoljni visinom plaća- Predstavnici sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), Granične policije BiH, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policija tijela BiH nezadovoljni su visinom primanja.

Ističu da je osnovna plaća policajca na nivou bh. od 614 KM upola manja od one koju imaju njihove kolege na federalnom, a oko 30 posto manja od zarade njihovih kolega na kantonalnim nivoima.

Stoga traže sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem da bi pokušali dogovoriti izjednačavanje koeficijenata, te traže da se usvoji poseban zakon o njihovim plaćama i naknadama.

I u UIO smatraju da su u iznosima plaća i naknada diskriminirani u odnosu na službenike sličnih službi na nivou entiteta.

“Službenici UIOBiH od 2008. godine nisu u istom položaju kao službenici sličnih službi na nivou entiteta, počevši od plaća i uslova rada”, rekao je predsjednik sindikata UIO BiH Mehmedalija Osmić.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika sindikata UIOBiH, Granične policije BiH, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, rečeno je da je dogovoreno da sindikat UIOBiH pripremi nacrt sporazuma o saradnji sa Savezom sindikata Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH radi ostvarivanja zakononskih prava zaposlenih.

“Dogovorili smo se da zajednički definišemo sva pitanja državnih službenika i zaposlenih službenika agencija za provođenje zakona, te da ih uputimo predsjedavajućem Zvizdiću”, precizirao je Osmić.

I predsjednik sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac tvrdi da su policijski službenici na nivou BiH na samom dnu ljestvice u pogledu plaća i toplog obroka.

Krvavac je dodao da se Savez sindikata Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH ranije obraćao nadležnim u Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za izjednačavanjem koeficijenata s određenom stručnom spremom, da se izdvoje iz zakona policijskih službenika i namještenika i da bude usvojen poseban zakon o plaćama i naknadama.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno