Zenica

Besplatne trakice za kontrolu šećera za inzuloovisne u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Besplatne trakice za kontrolu šećera za inzuloovisne u ZDK – Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u ovoj godini nastavlja finansiranje nabavke trakica za kontrolu šećera u krvi za inzuloovisne pacijente u ZDK. Tako će oko 3.000 dijabetičara na inzulinskoj terapiji, kao i prošle godine, dobijati deset trakica mjesečno na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Stotinu trakica
– Potvrdu o potrebi pomagala moći će propisati nadležni porodični ljekari, a na osnovu specijalističkog nalaza ili otpusnog pisma kao i nadležni specijalisti iz konsultativno specijalističkih službi bolnica. Na potvrdi pored dijagnoze ljekari će upisati 100 komada trakica, a odobrena količina se odnosi na period od 1. januara do 30. oktobra – stoji u obavijesti koju je potpisala direktorica ZZO ZDK Mirzeta Subašić.
Pacijenti su dužni ovjeriti potvrdu te elektronski evidentirati datum ovjere i broj trakica. Uz potvrdu osiguranici moraju priložiti na uvid specijalistički nalaz ili otpusnicu iz bolnice, s tim da se dokumentacija ne zadržava nego služi samo za uvid.
– Pacijenti će dobiti po 100 trakica, a ne 120 za čitavu godinu iz razloga što na tržištu postoje pakovanja od 25 i 50 trakica, tako da nije moguće izdati sve trakice. Zbog toga tražimo da se broj trakica poveća na 150 za godinu dana, jer bi se tako mogli ispoštovati tehnički uslovi proizvođača i distributera, a ujedno bi se unaprijedio položaj oboljelih – kaže Haris Delić, generalni sekretar Saveza udruženja oboljelih od dijabetesa u ZDK.
Inzulinske pumpe
Ovaj savez pokrenuo je i inicijativu za nabavku inzulinskih pumpi za djecu dijabetičare, koja bi mogla dobiti zeleno svjetlo ZZO-a. Kako se radi o veoma skupim uređajima, a od teških oblika dijabetesa boluje čak 205 djece u ZDK, za početak se, kaže Delić, očekuje finansijska podrška za uvođenje minimalnog broja pumpi, dvije-tri godišnje, s tim da bi edukaciju djece i roditelja vodila Kantonalna bolnica Zenica. (Naša riječ)


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno