Biznis

Automobilska industrija BiH

Automobilska industrija BiH traži mjesto pod evropskim nebom
Automobilska industrija BiH traži mjesto pod evropskim nebom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Automobilska industrija BiH- Bh. proizvođači iz automobilske industrije vođeni činjenicom da se desetljećima, glavni svjetski proizvođači vozila oslanjaju na kvalificiranu radnu snagu iz BiH, kada je riječ o sklapanju automobila, traže svoje mjesto pod evropskim nebom.

TRADICIJA I ISKUSTVO

Kažu kako je BiH poznata kao zemlja sa dugom tradicijom i velikim iskustvom u automobilskoj industriji. Do 1992. godine, Volkswagen je proizvodio putničke automobile i komercijalna vozila u fabrici u blizini Sarajeva, dok su preduzeća Kosmos iz Banja Luke i Soko iz Mostara proizvodila autobuse.

Na nedavno održanom panelu na temu ove industrije istaknuto je kako u zadnjih deset godina, ova industrija doživjava dinamičan razvoj i postaje snažno izvozno orjentirana, izvozeći u prosjeku 90 posto svoje proizvodnje u 30 zemalja diljem svijeta.

Danas, bh. preduzeća iz automobilskog sektora proizvode širok spektar dijelova i komponenti, kao što su: motori i zupčanici i njihovi dijelovi, metalni precizni dijelovi, pogon osovine, kočioni sistemi, spojnice, upravljački sistemi, pumpe, filteri, električni auto-dijelovi, proizvodi od tekstila i kože, aluminijske felge, akumulatori i različiti sitni dijelovi kao što su opruge, vijci, cijevi i komponente od metala, gume ili plastike.

Jedna od dominatnih kompanija u automobilskoj industriji je Prevent koji zapošljava preko 7.000 ljudi. Fleksibilnost i stalno praćenje trendova ovoj su kompaniji omogućili da ostane na tržištu preko 17 godina u BiH i to prije svega zahvaljujući tržišnoj konkurentnosti.

Direktor kompanije Prevent Fad Ćazim Hamzić kaže kako je ova kompanija dokaz kako se krizno doba može iskoristiti.

“BiH proizvođači treba da ugrabe svoju šansu, kada se kupci odlučuju za nove dobavljače, nove kombinacije. U BiH ima dovoljno kvalitetnih kompanija koje mogu iskoristiti prilike.”

INTEGRISANJE

Zijad Tvrtković, poznavalac autoindustrije u BiH kaže kako je u cilju integrisanja firmi koje imaju iskustvo u automobilskoj industriji uz pomoć Vlade Njemačke i Ambasade osmišljen projekat i formiran tim za analizu i podršu i razvoj automobilskog sektora u BiH.

Projekat je zaživio i imenovan je tim za implementaciju koji je nedavno obiša nekoliko firmi i sagledao situaciju i mogućnosti proizvodnje u njima.

Kako bi zaista ova grana privrede, našla svoje mjesto pod evropskim nebom stručnjaci, smatraju da je potrebno organizirati skupinu fabrika koje će imati lidersku poziciju u dobavljačkom lancu automobilske industrije na području Bosne i Hercegovine, sa sposobnošću realizacije dizajniranih industrijskih procesa i produkata, dakle kao značajan dobavljač u okviru naše tržišne kompetencije.

Također smatraju kako obrazovni sistem treba da se kroz sistemski pristup prilagodi potrebama proizvodnih preduzeća, a od posebnog značaja je stvaranje uvjeta za formiranje: Clustera, instituta, akreditovanih laboratorija…

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno