Ostali sportovi

Atletski miting “Zenica 2016”

Press u Atletskom klubu Zenica pred 7.Miting
Press u Atletskom klubu Zenica pred 7.Miting
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Atletski miting “Zenica 2016”- Danas je u press centru Arene u Zenici održana press konferencija Atletskog kluba „Zenica“.

Povod za press je predstojeći tradicionalni VII Međunarodni atletski miting „Zenica 2016″.

Prisutnim su se obratili gospoda: Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora (OO), Aziz Kevelj, sekretar AK „Zenica“ i, po sedmi put zaredom, direktor mitinga „Zenica 2016“, Elvir Krehmić, selektor muške Atletske reprezentacije BiH, te Dejan Mileusnić, zenički atletičar-reprezentativac-bacač koplja.

Moderator na pressu bio je Ibrahim Muratović, vrsni novinar.

Sedmi međunarodni atletski miting „Zenica 2016” biće održan 01.juna (naredne srijede) na atletskom stadionu Kamberovića polje sa početkom u 15 sati. Bit će to vrhunski sportski događaj, možda i najjači ove godine u BiH. Na mitingu će nastupiti preko 150 vrhunskih altetičara iz BiH i još dvadesetak država svijeta.

Takmičarski dio će se održati u 15 disciplina, osam muških i sedam ženskih.

Tu će biti 10-ak olimpijaca, a samo u bacanju kugle 5 olimpijaca.

Ovaj miting se nalazi u kalendaru atletskih takmičenja u Evropi.

Predsjednik Atletskog kluba Zenica i Atletskog saveza BiH, Suad Kaknjo, je na današnjoj konferenciji za medije u emotivnom govoru istakao kako su svi dosadašnji atletski mitinzi organizovani uz veliku podršku grada Zenice i nedavno preminulog gradonačelnika Grada Zenica, Husejina Smajlovića, velikog ljubitelja sporta i atletike.

-Organizacionim odborom ću predsjedavati ja, jer kao što je poznato do sada je tu funkciju obavljao naš rahmetli gradonačelnik, koji nažalost više nije sa nama. Pripreme za atletski miting su počele u februaru, a već sada možemo reći da je interesovanje veće nego prethodnih godina, što je i razumljivo kada uzmemo u obzir rezultate koje su ostvarili naši atletičari. Istaknuti rezultati naših atletičara u proteklom periodu, posebno osvajanje bronzane medalje na SP Amela Tuke, obavezalo nas je da ovaj miting bude podignut na veću razinu”, istakao je, pored ostalog, Kaknjo.

O tehničkoj organizaciji mitinga govorio je Aziz Kevelj, direktor mitinga, koji je istakao da su pripreme već u toku zajedno sa JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata. Interesovanje za miting je ogromno i mora se vršiti selekcija učesnika po rezultatima i da li imaju vize, jer ako nemaju vize odmah ih odbacujemo zbog komplikovane procedure dobijanja viza.

Pobjedniku mitinga pripast će novčana nagrada od 1.000 eura, a nagrade od 500 do 900 eura dobit će još pet takmičara. Nagrade za najbolje po kategorijama iznosit će 100, 150 i 200 eura.

Svoja očekivanja iznio je i Elvir Krehmić, bh rekorder u skoku u vis i sadašnji selektor muške seniorske atletske reprezentacija BiH. Krehmić koji ima iskustvo sa olimpijskih igara govorio je o formi i nastupima Amela Tuke, Hamze Alića, Mesuda Pezera i Dejana Mileusnića.
Krehmić je rekao kako će ovo biti prvi veliki događaj u 2016. godini kada je u pitanju atletika.

-Mislim da će nam naš Amel Tuka prirediti jednu lijepu trku obzirom da će trčati pred svojom publikom. Hamza Alić je trenutno u Bistrici u Sloveniji, gdje u subotu očekuje miting. Alić je u izuzetnoj formi i ja se nadam da će biti raspoložen pred miting u Zenici zajedno s Mesudom Pezerom. Dejan Mileusnić poslije Poljske ima lakšu povredu, te se nadam da će na ovom mitingu pokušati da ispuni normu za Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre-, rekao je Krehmić.

Dejan Mileusnić, bacač koplja, želi u Zenici da baci koplje na dužinu potrebnu za Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre.

-Imam problema sa aduktorom, ali se nadam da ću do mitinga biti dobro. U dobroj sam formi, bacao sam koplje u posljednje vrijeme između 80 i 83 metra i mislim da vrijedim za više. Dat ću sve od sebe da ostvarim normu. Nastup pred mojom publikom dodatni mi je motiv i snaga da mogu izvući hitac za normu“, poručio je Dejan Mileusnić, zenički bacač koplja, reprezentativac i potencijalni olimpijac.

Satnica mitinga:

15 sati: Kladivo (Ž + M);
16,05: Disk (Ž);
16,30: Vis (Ž) i Dalj (Ž);
17,05: 110 m prepone;
17,15: Ceremonija otvorenja;
17,30: 100 m (Ž);
17,40: 100 m (M), Dalj (M) i Kugla (M);
17,55: 400 m (Ž);
18,10: 3.000 m (M) i Disk (M);
18,25: 1.500 m (Ž);
18,40: 800 m (M);

U okviru mitinga bit će održane i trke na 300 m (rođeni 2001. u 16,15 sati), 200 m za juniore u 16,25, trka u kolicima na 100 m u16,35, trka na 80 metara za predškolski uzrast na 80 m u 16,50 sati.

Generalni sponzori ovogodišnjeg mitinga su Grad Zenica i Zeničko-dobojski kanton.
Organizatori Međunarodnog atletskog mitinga „Zenica 2016“ očekuju veliki broj gledalaca, iako će cijeli miting direktno prenositi sportski program BHRT-a.

E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno