Naše

Analiza: kampanja i izborne objave uoči predizbornog mjeseca u Zenici

Za lokalne izbore prijavljeno 115 političkih stranaka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Analiza: kampanja i izborne objave uoči predizbornog mjeseca u Zenici – Iako do zvaničnog početka predizborne kampanje ima nešto manje od mjeseca (2.9.) političke stranke, te nezavisni kandidati već su prisutni u medijima, kako elektronskim, tako i pisanim.

Sljedeća analiza napravljena je na osnovu nama dostupnih informacija, te je moguće odstupanje od stvarnog stanja uslijed nedostatka punih informacija, jer većina prijavljenih na izbore još nije krenula u direktnu komunikaciju sa medijima, pa i sa našim portalom.

Prvo javno pojavljivanje imali su kandidati za Gradsko vijeće i gradonačelnika Zenice sa liste Stranke demokratske akcije Zenica (SDA). Oni su na ceremoniji godišnjice svoje stranke u BNP-u predstavili listu koju predvodi univerzitetski profesor Spahija Kozlić, te svog kandidata (podržanog od SBB BIH) za gradonačelnika, Naidina Ahmetspahića.

Uslijedilo je zatišje, koje je najbolje iskoristila malo ranije predstavljena novoformirana Snaga centra. Kandidat za gradonačelnika Eldin Vrače i nosilac liste Adnan Šabani predstavili su se ranije nakon registracije ove stranke, koja za sada djeluje i svoj politički program usmjerava ka Zenici. Ostali kandidati su (dijelom) predstavljeni tematski preko vrlo angažovanih nastupa na oficijelnoj stranici stranke i Facebook stranice Snage centra, koja ubjedljivo prednjači po objavama namjera, programa i planova stranke, kako u lokalnim medijima, tako i putem svojih prezentacija.

Kandidat Vrače (Snaga Centra), a nakon njega u manjoj količini i opsegu i kandidat Ahmetspahić (Stranke demokratske akcije) za sada u jedini koji u bilježnici imaju razgovore u preduzećima, udruženjima, institucijama….. I dok Vrače u svojim objavama preferira sastanke sa privatnim sektorom, biznismenima, radnicima i udruženjima, Ahmetspahić je na svojoj FB stranici objavio nekoliko susreta sa zvaničnicima vlasti i institucija u Zenici i okruženju.

Zanimljivo je da su (gotovo) sve političke stranke zanemarile predstavljanje svojih kandidatskih lista, jer to vjerovatno čuvaju za “regularni dio” kampanje, od 2. septembra.

Vrijedi istaknuti i angažman Naše stranke Zenica, koja je prije i poslije preseljavanja u nove prostorije, imala otvaranje nekoliko aktuelnih pitanja vezano za funkcioniranje grada. Za njima su ovih dana, preko svog podmlatka, krenuli i u Socijaldemokratskoj partiji BIH Zenica (SDP). Demokratska fronta je značajnije bila aktivna prije objelodanjivanja kandidatskih lista, a za sada je osim objavljivanja (na Zenicablogu) imena kandidata za gradonačelnika nije bilo značajnijih istupa.

Biće zanimljiva i obraćanja (barem) dva nezavisna kandidata za gradonačelnika. Mirad Hadžiahmetović je u drugom pokušaju utrke za prvu stolicu Zenice, nakon što ga je prije četiri godine suspendovao i odstranio iz utrke niko drugi nego OHR. Samostalno nastupa i Fuad Kasumović, donedavni visoki funkcioner SDA, koji je svojom kandidaturom potpisao ispisnicu iz dojučerašnje stranke. I Hadžiahmetović i Kasumović su se do sad oglašavali na internetu, s tim da je Hadžiahmetović već ponudio nekoliko “zanimljivih rješenja”, a Kasumović je tek najavio predstavljanje programa putem video-obraćanja.

Na listi za prvu osobu Grada biće deset kandidata i kandidatkinja, a ukupan broj političkih subjekata koji se natječu je – 23. Ako je sudeći po dosadašnjem angažmanu i javnim istupima, biračima prije izbora mnogo toga za reći ima tek njih nekoliko.

Na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook pojavilo se i nekoliko grupa/stranica koje se dotiču izbora, a barem u ovoj fazi nije jasno, niti je jednostavno odrediti ko stoji iza njih.

Tako su, između ostalih, prisutni i vrlo aktivni GLAS ZENIČANA (https://www.facebook.com/glaszenicana/); ZENICA JE I MOJ GRAD (https://www.facebook.com/Zenicajeimojgrad/), te MOJ GRAD JE ZENICA (https://www.facebook.com/mojgradze/). Dok Glas Zeničana uglavnom poziva na izlazak na izbore, ukazuje na propuste i potrebu promjena (uopćeno), Zenica je i moj grad je značajno konkretnija, te po svemu sudeći predstavlja glas određenog kandidata određene političke stranke (opcije). Treća stranica, Moj grad je Zenica je najmlađa i trenutno sa najmanje sadržaja.

Zanimljivo je da pred svake izbore društvene mreže “preplave” i lažni profili, nepostojeće osobe čiji profili čak posjeduju i “porodične fotografije” i slično, koji cjelodnevno komentiraju, uglavnom u formi “hejtanja” ili odbrane određenih stavova. Odranije je poznato da vodeće stranke u BiH (SDA, SDP…) imaju cijele timove informatički pismenih, uglavnom mladih ljudi, sa zadacima da stvaraju određeno “javno mnijenje” na forumima, facebooku…Zate potrebe se na prodajnim servisima poput OLX-a mogu kupiti Facebook stranice sa desetinama hiljada članova, ali i pojedinačni “računi”, tako da i u informatičkom svijetu važi ona “gledaj prvo ko ti piše, pa onda šta ti piše”.

Sigurno je da će se, kako se budu približavali, izbori 2016. donositi više predizbornog materijala, ali i blata. Na svakom pojedinačnom čitaocu/gledaocu/posjetiocu je da razluči u skladu sa “gornjom” izrekom. Uz sve to, preporučujemo još jednu, viševjekovnu istinu – uvijek je bolje vjerovati svojim ušima i očima, nego drugima. Zato propitujte, provjeravajte, tražite odgovore i ako želite biti jedan od aktivnih sudionika 2. oktobra – razmislite svojom, a ne tuđom glavom!

A. DŽ. za ZB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno