Info

Amel Tuka ambasador “Sportskih igara Oaze”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amel Tuka ambasador “Sportskih igara Oaze” – Na ovogodišnjim «Sportskim igrama Oaze» učestvuje 500 osoba sa intelektualnim teškoćama iz 7 zemalja. Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo ”Oaza” i ove godine će organizovati „Sportske igre Oaze 2016“. Ovogodišnji ambasador «Sportskih igara Oaze» je poznati bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Takmičenja će se održati u periodu od 6. do 9. oktobra u Sarajevu, i to na Olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, u dvorani „Ramiz Salčin“ – Mojmilo, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju  „Safet Zajko“, zatim u sportskoj dvorani – Dobrinja, u dvorani Vistafona sport klub – Otoka, te kuglani hotela Radon plaza.
«Takmičari ce se boriti za odličja u osam sportskih disciplina: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama. Na ovogodišnjim Sportskim igrama Oaze očekujemo oko 500 takmičara iz BiH i inostranstva. Zemlje učesnice su: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makadonija, Švedska, Slovenija i Saudijska Arabija. Cilj ovog takmičenja je promocija mogućnosti i sposobnosti osoba sa intelektualnim teškoćama kroz sport», izjavio je Armin Smajlović direktor Udruženja „OAZA“.

Udruženje “OAZA” nastoji prvenstveno promijeniti svijesti ljudi, kako bi se stvorio ravnopravan status osoba sa intelektualnim teškoćama u društvu, odnosno zadovoljavanje prava navedenih u UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina potpisala i ratifikovala 2009. godine po kojoj osobe sa invaliditetom imaju pravo na sport i rekreaciju.

Glavni sponzori Sportskih igara Oaze su nevladina organizacija MyRight Švedska, SIDA – Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju, te FIFH Malmo koji je dugogodišnji partner SIO-a iz Švedske. Sponzori ovogodišnjih sportskih igara su također i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova, Općina Novi Grad Sarajevo, Lutrija BIH, Lokom, BH Telcom, Olimpijski bazen, MUP KS, AS GROUP, voda Oaza, te agencija Media Content Management (MCM).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno