Info

Amandmani PK ZDK na Zakon o porezu na dobit

Amandmani PK ZDK na Zakon o porezu na dobit
Amandmani PK ZDK na Zakon o porezu na dobit
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amandmani PK ZDK na Zakon o porezu na dobit- Delegatkinja Kluba Srba Draženka Subašić uz koordinaciju s Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona predložit će amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dobit, koji će se danas razmatrati na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Novim zakonom, koji je urađen uz saradnju i preporuke Međunarodnog monetarnog fonda, nastoje se osigurati javni prihodi za federalni i kantonalne budžete.

Zakon, između ostalog, predviđa porezne poticaje po osnovu investiranja.

Tako se obvezniku koji investira iz vlastitih sredstava u proizvodnu opremu u vrijednosti većoj od 50 posto ostvarene dobiti tekućeg poreznog razdoblja, umanjuje obveza obračunatog poreza na dobit za 30 posto iznosa u godini investiranja.

Obvezniku koji u pet uzastopnih godina investira iz vlastitih sredstava 20 milijuna KM, s tim da u prvoj godini investira četiri milijuna KM, ovo umanjenje u godinama investiranja iznosi 50 posto iznosa.

U vezi s ovim, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona obavila je razgovore s izvoznicima i ostalim poduzetnicima na području ovog kantona.

– Po novom zakonu faktički se ukida jedina povlastica firmama izvoznicama (porezni poticaji i oslobađanja), te ne znam kako ćemo privlačiti strane investicije s ovakvim zakonom i kakvu poruku šaljemo poduzetnicima. Ovim zakonom Vlada FBiH ukazuje da nam izvoz nije bitan, te da deficit vanjskotrgovinskog bilansa je prihvatljiv ili čak poželjan – izjavila je Draženka Subašić.

Po njenim riječima, postojećim zakonom o dobiti, koji iznosi 10 posto, većina povlastica bila je ukinuta firmama izvoznicama i firmama koje reinvestiraju svoju dobit.

– Neprihvatanjem ovih amandmana šaljemo poruku kako domaćim, tako i stranim firmama koje ulažu ili imaju namjeru da ulažu u FBiH: zaradi, izvuci dobit, plati porez i investiraj drugdje. Sam zakon je kontradiktoran i s mjerama navedenim u Reformskoj agendi – mišljenja je Subašić.

Da bi ovaj zakon bio u potpunosti usvojen potrebno je da ga danas odobri Dom naroda, nakon što je to učinio Predstavnički dom na prošlosedmičnom zasjedanju.

Vlada Federacije BiH utvrdila je novi zakon o porezu na dobit, koji je jedan od reformskih zakona fiskalnog sistema Federacije BiH, a regulira određivanje metodologije obračuna poreza i definiranje obveznika ovog poreznog oblika.

– Zakon proširuje poreznu bazu na dva načina: većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda. Proširenje porezne osnovice i broja poreznih obveznika je potrebno da bi bila podržana borba protiv porezne evazije, kao i unapređenje rasta – stoji u obrazloženju zakona.

Naime, u provedbi Zakona o porezu na dobit, koji je u primjeni od 2008. godine, uočeno je niz slabosti koje se najviše ogledaju u uskoj i fleksibilnoj poreznoj osnovici, te nedorečenosti pravne norme.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno