Ljudi

Aljoša Buha – sjećanje na Crvenu Jabuku 18.09.1986. – 18.09.2019.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aljoša Buha – sjećanje na Crvenu Jabuku 18.09.1986. – 18.09.2019.- Osamnaestog septembra 1986. godine, na putu za Mostar, kod Jablanice, članovi grupe Crvena jabuka doživjeli su saobraćajnu nesreću.

U Mostar su krenuli kako bi promovisali svoj debitantski album. U saobraćajnoj nesreći poginuo je basista grupe Zeničanin Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl, bio je u komi bio sve do 1. oktobra, kada je preminuo. Zlatko Arslanagić koji je također bio u automobilu preživio je nesreću.

Aljoša Buha rođen je rođen je 4. januara 1962. godine. Bio je umjetnička duša, izuzetan muzičar, talentirani pjesnik i prevodilac. Živio je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić – Cunja. Muzikom se bavio još u osnovnoj školi, a imao je i svoj gimnazijski bend koji je često svirao po Zenici. Nakon završetka srednje škole upisuje fakultet filozofije u Sarajevu i odlazi u vojsku. Ubrzo ga je Cunja nagovorio da svira u njegovom bendu Flota, a nakon toga prelazi u grupu Kongres. Dok je bio član ovog benda zajedno sa Adamom Subašićem napisao je pjesmu Zarjavele trobente, a koja je i danas popularna. Muziku za ovu pjesmu komponovao je Zoran Predin, koji je nakon raspada grupe Kongres nastavio izvoditi Zarjavele trombente.

Aljoša je krajem avgusta 85. godine postao član grupe Crvena Jabuka, jer je već predviđeni basist Branko Sauka odustao radi škole. U čast i sjećanje na poginule drugove bend održava koncert u Skenderiju 13. oktobra 1986. pod nazivom Pjesma za Crvenu Jabuku. Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

Mladi Zenice su u znak sjećanja na nekadašnjeg sugrađanina 2008. godine postavili spomen ploču na zgradi u kojoj je Buha živio sa svojom porodicom, do kobnog 18. septembra 1986. godine. 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno