Info

Ahmet Šantić: Blizu 70.000 posmatrača prati regularnost lokalnih izbora u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lokalne izbore 2016. u BiH pratit će blizu 70.000 posmatrača, od kojih su 300 međunarodni. Centralna izborna komisija BiH je izvršila sve tehničke pripreme da bi sva biračka mjesta bila otvorena 2. oktobra u sedam sati ujutro.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić podsjetio je da je sutra ujutro od sedam sati do nedjelje do 19 sati period izborne šutnje kada je političkim subjektima zabranjena bilo kakva politička promocija u cilju utjecaja na birače ili vođenje bilo kakve kampanje.

Osobama koje dođu na glasačko mjesto, a ne nađu se na spisku, kazao je da odu u najbliže biračko mjesto koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće i glasaju. Isto važi i za osobe koje su u proteklih 45 dana napunile 18 godina, a ne nalaze se na spisku.

Osvrnuo se i na izjave organizacije “Pod lupom” koja prati izbore, kazavši kako su analizirali zahtjeve i da je veliki broj njih u nadležnosti općinskih izbornih komisija te su im uputili te izvještaje.

“Ima određenih navoda koji su paušalni i neutemeljeni, nemamo dokaza ni činjenica. Svi koji smatraju da se određene nepravilnosti dešavaju, a tu ima elemenata krivične odgovornosti, dužni su to prijaviti i dostaviti nadležnim organima. Jučer sam potpisao set od 10 odluka s kompletnom dokumentacijom i uputio Tužilaštvu BiH. Da bi se dokazala manipulacija u izbornom procesu moraju se imati imena, imena političkih stranaka i imati pravni osnov u Izbornom zakonu BiH”, kazao je Šantić.

Predsjednik CIK-a BiH kazao je kako je bilo i 120 prijava preuranjene političke kampanje na Facebooku, ali je istakao kako se ne može utvrditi da li je ta kampanja plaćena ili ne. Na pitanje da li će se i ove godine na spiskovima naći i umrli, Šantić je rekao da sigurno hoće, iako su učinili mnogo da to isprave.

“U vrijeme kada smo donijeli odluku o raspisivanju izbora kompletni dopisi su otišli ministarstvima unutrašnjih poslova IDDEEA-i u svim općinama da se izvrši ažuriranje građanskih stanja, nakon čega bi uslijedilo ažuriranje biračkog spiska. Birački odbori i posmatrači su obučeni kako da postupaju ako se pojavi neka osoba koja želi glasati u ime umrle osobe”, rekao je.

Pozvao je sve birače da izađu na izbore i glasaju, a posmatračima poručio da budu na biralištima od sedam sati ujutro pa dok se prebrojavanje ne završi te da, ukoliko zapaze neke nepravilnosti, zahtijevaju da se one unesu u zapisnik o radu biračkog odbora jer u protivnom neće biti razmatrane.

Klix / Foto: Jelena Nišić/Klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno